Reagált a honvédelmi tárca Orbán Gáspár ügyében: Bárki kaphat ösztöndíjat, ha teljesíti a feltételeket

Reagált a honvédelmi tárca Orbán Gáspár ügyében: Bárki kaphat ösztöndíjat, ha teljesíti a feltételeket

Orbán Viktor édesanyja, Orbán Győzőné, édesapja, Orbán Győző és fia, Orbán Gáspár (b-j) 2018. május 10-én az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol újra miniszterelnökké választották Orbán Viktort (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Telex írta meg, hogy Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár elit brit katonaiskolában tanulhatott a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként. Kadétonként közel negyvenmillió forintba kerülhet a brit katonai elit iskola, a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) kilenc hónapos kurzusa, amelyet a kormányfő fia két másik magyarral együtt végezhetett el 2019 szeptembere után. A Honvédelmi Minisztérium nevek említése nélkül úgy reagált: mindenki számára nyitva áll a külföldi képzés lehetősége, ha teljesíti a feltételeket.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta: a Magyar Honvédségben mindenki számára nyitva áll a lehetőség arra, hogy különböző tanfolyamokra, képzésekre, kiképzésekre jelentkezzen, itthon és külföldön egyaránt. Az elmúlt években a közlemény szerint 163 magyar tiszt vett részt különböző kiképzéseken a világ számos országában. Ezen kiképzéseknek a minisztérium közleménye szerint nemcsak az a céljuk, hogy minél több katona számára nyújtsanak képzési lehetőséget, de a NATO szövetségi rendszerében elvárás is. Harcászati szintű képzésen, kiképzésen 84 tiszt és mintegy 800 altiszt, hadműveleti szintű képzésen 25, míg stratégiai szintű képzésen 54 tiszt vett részt. – A hallgatók számára előírt bemeneti követelményeket minden esetben az intézmények határozzák meg. – tette hozzá a tárca.

– A Honvédelmi Minisztérium visszautasítja a baloldali képviselők vádjait, és természetesen nekik, gyermekeiknek is ugyanolyan lehetőséget biztosít a honvédséghez való jelentkezésre, mint bárki másnak, és katonaként számukra is nyitva áll a lehetőség – a feltételek teljesítése esetén – külföldi képzések elvégzésére – írták.

A Telex a csütörtöki Kormányinfón is rákérdezett a magyar katonák külföldi képzésére, és hogy kik kaptak ilyen ösztöndíjat. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő erről úgy nyilatkozott, hogy személyes adatokat nem tudnak nyilvánosságra hozni.