Telex: Orbán Gáspárt friss katonaként küldte a brit elit akadémiára a Honvédelmi Minisztérium

Telex: Orbán Gáspárt friss katonaként küldte a brit elit akadémiára a Honvédelmi Minisztérium

Orbán Viktor édesanyja, Orbán Győzőné, édesapja, Orbán Győző és fia, Orbán Gáspár (b-j) 2018. május 10-én az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol újra miniszterelnökké választották Orbán Viktort (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kadétonként közel negyvenmillió forintba kerülhet a brit katonai elit iskola, a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) kilenc hónapos kurzusa, amelyet a kormányfő fia, Orbán Gáspár is elvégzett két másik magyarral együtt 2019 szeptembere után, a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként számolt be a Telex.

Alig két hónappal azután, hogy Orbán Gáspár letette az esküt és hivatásos katonává vált, máris megkezdhette tanulmányait a brit katonai elit iskolában. A kilenc hónapos tanmenetet rajta kívül a Honvédelmi Minisztérium (HM) két másik ösztöndíjasa kezdte el. Orbán Viktor fia az adatok alapján december 11-én végzett – számolt be a Telex.

Ez a hírportál szerint onnan tudható, hogy az akadémia minden évben háromszor tart egy ceremóniát a végzettek számára „Sovereign's Parade” néven, a ceremóniák után pedig megjelentetik a végzettek névsorát a Daily Telegraph című napilapban. A január 1-i számban, melyben a december 11-i ceremóniáról számolnak be, Orbán Gáspár is szerepel.

A Telex egy olyan fotót is közzétett a Sandhurst Royal Military Academy Facebook-oldaláról, amelyen Orbán Gáspár látható az akadémia diákjai között.

A Telex megjegyezte, hogy az intézmény elsősorban vezetőképzőként működik. Fel is soroltak néhány nagy nevet, akik korábban ott végeztek. Így Henri, luxemburgi nagyherceg, Alajos, Liechtenstein trónörököse, Hamad, bahreini király, II. Abdullah, Jordánia királya, Kuvait több sejkje, kormánytagja, emírje, Katar jelenlegi emírje, Tamim, az Egyesült Arab Emírségek több sejkje, II. Erzsébet két unokája, Vilmos és Harry herceg, valamint Winston Chruchill is. Rajtuk kívül számos néhai államfő és uralkodó, esetleg diktátor végzett az iskolában Bruneitől Thaiföldön, Nigérián át Nicaraguáig – írták.

A Telex a csütörtöki Kormányinfón is rákérdezett a magyar katonák külföldi képzésére, és hogy kik kaptak ilyen ösztöndíjat. Személyes adatokat nem tudnak nyilvánosságra hozni, mondta a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra. Válaszként a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatását idézte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, amely szerint az elmúlt években több mint 160 katona vett részt kiképzésen, főleg a tengeren túlon, de Európában is.

A Demokratikus Koalíció közleményben reagált a hírekre, mint Vadai Ágnes írta, tudni akarják, hogy miért éppen Orbán Viktor fia volt a „legalkalmasabb” arra, hogy közpénzen tanuljon a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián. Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagjaként kezdeményezi, hogy hívják össze a bizottságot, és hallgassák meg Benkő Tibor honvédelmi minisztert, Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve a három kiválasztottat, köztük a miniszterelnök fiát. „Magyarázatot követelünk, hogyan állt immáron újabb Orbán-gyerek »saját lábra«, és miként érdemelte ki, hogy a magyar adófizetők pénzén járjon egy, a magyarok számára megfizethetetlen elit akadémiára” – közölte Vadai Ágnes.

Címkék: Orbán Gáspár