Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

„Nem kellene felháborodni” – előbb kapják meg az oltást a sportolók, mint az idős betegek?

Szerző: | 2021. január 15., 12:55 | Belföld, Külföld, Sport

Az orosz származású Muszukajev Iszmail parádés teljesítménnyel szerzett tokiói kvótát a szabadfogásúak 65 kilós mezőnyében (Fotó: MBSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fél évvel a tavalyról 2021-re halasztott tokiói nyári olimpia rajtja előtt még mindig bizonytalan az esemény helyzete. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalosan továbbra is eltökélt, és a japán szervezők is megrendeznék a játékokat, a helyiek azonban már kevésbé lelkesek, a lakosság 80 százaléka elengedné az olimpiát. Nem segít a helyzeten a Japánban egyre gyorsuló járvány – különösen a vírus új mutációi –, és az általános oltási helyzet sem, egyre valószínűbb, hogy nézők nélkül, buborék-rendszerben rendezhetik meg az eseményt, ehhez azonban a sportolókat soron kívül be kellene oltani.

HIRDETÉS - AIP

Az immár több mint kétmillió áldozatot követelő járvány idején azonban komoly etikai kérdéseket vet fel, ha a veszélyeztetett korosztály, illetve az egészségügyi dolgozók helyett az olimpiára készülő sportolók kapják meg a védőoltást.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a DIGI Sport műsorában korábban arról beszélt, hogy az idős korosztály előrébb van a sportolóknál az oltási terv szerint. – Sokan kérdezik, hogy mi lenne, hogy ha a sportolókat beoltanák, és nyugodtan tudnának az olimpiára készülni, a futballválogatott Eb-re menni, a vízilabdás lányok kiharcolni az olimpiai részvételt.

„Én úgy vagyok vele: amikor azt látjuk, hogy idős emberek súlyosabb lefolyású betegségben szenvednek, akkor azt mondom, hogy első körben mindenképpen a kitett személyeket kell oltani – fogalmazott a rektor, aki szerint nem lenne etikus, ha előrevennék a sportolókat.”

Szabó Tünde sportállamtitkár az InfoRádiónak csütörtökön azonban már hangsúlyozta, hogy ha ezen múlik a sportesemények megrendezése, akkor a sportolók elsőbbséget fognak élvezni. – Ha egy ilyen kritérium lesz, hogy az olimpiára csak oltott sportolók utazhatnak, akkor bizony szinte kötelező módon olyan tervezést kell hoznunk válogatott szintre, hogy a sportolók a kvalifikációs versenyeken is részt tudjanak venni – mondta.

Erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is a csütörtöki kormányinfón. Mint mondta, a kormány nyitott arra, hogy az olimpián résztvevő sportolók és edzőik soron kívül kapjanak oltást.

Nem csak Magyarországon merült fel természetesen az ötlet. A NOB is hetek óta tervezi a soron kívüli oltást, hiszen egyre valószínűbb, hogy enélkül nem lehetne biztonságosan megrendezni a nyári játékokat. Bár a szervezet hivatalosan azt hangsúlyozza, hogy nem akarják felforgatni a várólistát, mégis arra számítanak, hogy a sportolók minden országban gyorsan sorra kerülnek.

Amíg a NOB egyes tagjai rendkívül diplomatikusan szivárogtattak, addig a kanadai Dick Pound páros lábbal rúgta rá az ajtót az etikai problémát emlegetőkre. A sportvezető szerint náluk, Kanadában 3-400 sportoló oltásáról van szó, szerinte azon, hogy őket előre veszik, „nem kellene felháborodnia a társadalomnak”. A soron kívüli oltások nélkül ugyanis reálisan nem lehetne olimpiát rendezni – ismételte meg a központi álláspontot Pound.

Nem osztotta ezt a véleményt Andy Anson, a brit olimpiai bizottság (BOA) vezetője, aki szerint a sportolók is egyet értenek abban, hogy a veszélyeztetettek élveznek elsőbbséget. – Előbb az idősek, a betegek, és a „frontvonalban” dolgozók kapják meg az oltást, mindenki más csak utánuk következhet – hangsúlyozta Anson.

Ahogy romlik a vírushelyzet Japánban, és különösen Tokióban, úgy válnak egyre borúsabbá az olimpiai előrejelzések. Nem javítja a közhangulatot, hogy Japánban múlt hét végén azonosították a vírus egy újabb mutációját, amely különbözik az először Angliában, illetve Dél-Afrikában megjelent vírusmutációktól, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy mennyivel alacsonyabb vagy magasabb a fertőzőképessége azokénál.

A távol-keleti ország a kedvezőtlen adatok miatt pénteken ideiglenesen, február 7-ig megtiltotta külföldi sportolók beutazását az országba. Az ideiglenes tilalom kiterjed a Japánban rendkívül népszerű labdarúgásban és baseballban érdekelt légiósokra, de még az edzőkre is.

Mindezek ellenére mégis nehezen elképzelhető, hogy újra elhalasztanák, vagy törölnék az olimpiát. Ahogy arra Jeff Kingston, a tokiói Temple Egyetem professzora a Time magazinnak utalt, a 2022-es téli olimpiának Peking ad otthont, és Japán nem engedheti meg magának, hogy kudarcot valljon úgy, hogy egy évvel később Kína sikeres olimpiát szervez.

Mori Josiro, korábbi miniszterelnök, a japán szervezőbizottság vezetője – aki tavaly nyáron még a nézők előtt rendezett versenyek fontosságát hangsúlyozta – ugyanakkor azt mondta, február-március környékén nagyon nehéz döntést kell majd meghozniuk. Hozzátette, annak semmi esélye, hogy újra elhalasszák a játékokat, vagy megrendezik, vagy véglegesen törlik az olimpiát.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: koronavírus-járvány, olimpia, sportoló, tokiói olimpia, vakcina


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest