Lesz, ahol fagypont fölé emelkedhet a hőmérséklet

Lesz, ahol fagypont fölé emelkedhet a hőmérséklet

Futó a befagyott Sóstó körüli sétányon Nyíregyházán 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Délelőtt jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé valószínű hószállingózás, kisebb havazás – írja vasárnapi előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint a délutáni óráktól csökken a felhőzet és a csapadék esélye. Az északnyugati szél a Dunántúlon sokfelé megélénkül, néhol megerősödik, máshol többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -4 fok között várható.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint vasárnap sem lesz front térségünkben, de a hideg, sarkvidéki eredetű levegő miatt a fokozottan érzékenyek körében hidegfront jellegű tünetek továbbra is előfordulhatnak. Emiatt elsősorban görcsös fejfájás, hasi- és izomgörcsök, ízületi fájdalmak, sajgó végtagok és kopásos jellegű panaszok jelentkezhetnek, a többfelé élénk, néhol erős szél pedig tovább fokozhatja a tüneteket. Ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. Különösen nagy lesz a megfázásveszély, ezért öltözzünk rétegesen.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, vasárnap kezdetben többfelé, délután már kevesebb helyen fordulhat elő kisebb havazás, hózápor, így az útnak indulók hókásás, havas, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak, de a korábbi havazás, hózáporok által érintett tájakon is előfordulhatnak síkos, csúszós, akár jeges utak. A Dunántúlon többfelé, valamint helyenként a középső tájakon élénk, néhol erős lesz az északnyugati szél, mely jelentősebb mértékben is csökkentheti a járművek menetstabilitását. A nap második felében egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet, és süthet ki a nap, így ekkor érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni, emellett a havas táj is elvakíthatja a sofőröket.

Címkék: időjárás