Harmincnap letartóztatásra ítélték Alekszej Navalnijt

Harmincnap letartóztatásra ítélték Alekszej Navalnijt

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Harmincnapi letartóztatásra ítélte hétfőn egy bíróság Himkiben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legismertebb bírálóját – derül ki az MTI híréből. A politikus vasárnap este tért vissza németországi gyógykezeléséből, miután nyugati országok laboratóriumi vizsgálatainak egybehangzó eredménye szerint augusztusban Oroszországban megpróbálták megmérgezni.

Ám amint földet ért Navalnij gépe, az orosz hatóságok azonnal őrizetbe vették. Így a 44 éves ellenzéki politikus a Seremetyjevo és Moszkva közötti Himki város egyik rendőrparancsnokságán töltötte az éjszakát. Ott hétfőn meg is kezdődött ügyének tárgyalása. Navalnij az eljárást egy, a Twitteren közzétett videoüzenetben „törvénytelennek” és „az igazságszolgáltatás megcsúfolásának” minősítette.

Szombaton tüntetés jöhet

Navalnij a közösségi médiában még a tárgyalóteremből utcai tömegtüntetésekre szólította fel a híveit, mert szerinte a hatalom ettől „fél” a leginkább, és mert a tiltakozásnak ezt a formáját nem tudja figyelmen kívül hagyni. Leonyid Volkov, Navalnij támogatói regionális törzseinek vezetője a Twitteren közölte, hogy a megmozdulások időpontját szombatra tűzték ki.

Eközben számos kormány is tiltakozik és követeli Alekszej Navalnij szabadon bocsátását, erről itt írtunk részletesebben.