Kiderült, hogy a magyar kormány is elítéli Navalnij letartóztatását

Kiderült, hogy a magyar kormány is elítéli Navalnij letartóztatását

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán közzétett, videóról rögzített kép Navalnijról 2020. december 21-én (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorra ítélik el az európai kormányok, hogy amint haza tért Oroszországba Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök leghangosabb kritikusa, nemcsak, hogy őrizetbe vették, de azóta még letartóztatásáról is döntöttek. Ugyanakkor az orosz vezetéssel jó kapcsolatokra törekedő magyar kormány álláspontja eddig nem volt világos a kérdésben, ezért a hvg.hu megkereste őket.

– Mivel Magyarország is csatlakozott az üggyel kapcsolatos közös uniós nyilatkozathoz, annak szövege a magyar kormány álláspontját is tükrözi – írták nekik arra utalva, hogy hétfőn az Európai Bizottság elítélte hétfőn Navalnij letartóztatását, és az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon engedésére és biztonságának szavatolására szólította fel az orosz hatóságokat.

Navalnijt egyébként hétfőn 30 nap letartóztatásra ítélték, így ő arra kéri híveit, tüntessenek a szerinte jogszerűtlen döntés ellen.

Az ellenzéki politikus még tavaly augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint novicsok típusú harci idegmérget találtak a szervezetében. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.