Korrupció elleni szigorú fellépést ígérve jelentette be a Momentum, kit indítanak Kispesten

Korrupció elleni szigorú fellépést ígérve jelentette be a Momentum, kit indítanak Kispesten

Paróczai Anikó (Fotó: Paróczai Anikó Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fekete-Győr András Momentum-elnök felkérte Paróczai Anikó kispesti önkormányzati képviselőjüket, hogy legyen a Momentum budapesti 9-es választókerületi képviselőjelöltje az előválasztásokon – jelentette be a párt hétfőn. Jelenleg a választókerület képviselője az MSZP-s, de a parlamentben a Párbeszéd frakciójában ülő Burány Sándor. A választókerülethez többek között Kispest tartozik, amely kerület akkor került a figyelem középpontjába, mikor még az önkormányzati választások hajrájában a kispesti szocialista vezetésre nézve kellemetlen hang-, illetve videófelvételek kerültek napvilágra.

Azokon ugyanis az akkor még szocialista, azóta a pártból kizárt Lackner Csaba önkormányzati képviselő – vagy egy rá kísértetiesen hasonlító személy, ugyanis Lackner szerint nem ő van a felvételeken – egy fehér port tartalmazó kis zacskót lóbálva beszél helyi korrupciógyanús ügyekről. Ezekben Gajda Péter szocialista polgármesterre is tesz utalást (aki tagadja, hogy bármiféle korrupciós ügyhöz köze lenne), illetve Kránitz Krisztiánra is, aki az azóta megszűnt kispesti vagyonkezelő vezetője volt (de továbbra is az önkormányzat megbízásában maradt), és szintén ártatlannak vallotta magát. A korrupciógyanús ügyletek feltárását Paróczai Anikó végig szorgalmazta.

Bűncselekménnyé tennék a vagyonnyilatkozat hibás kitöltését

Fekete-Győr elmondta, hogy Paróczai elmúlt egy éves munkája bebizonyította, hogy a korrupciónak nincsen színe.– A korrupció nem narancssárga, nem vörös. A korrupció lopás, a lopás pedig bűn. Akik bűnt követnek el, azok bűnözők, akiket bíróság elé kell állítani. A Momentum azért kezdett el politizálni, hogy a közéletet megtisztítsa a bűnözéstől és hogy egy tiszta, becsületes, tisztességes politikai kultúrát és országot hozzon létre. Anikó átláthatósági tanácsnokként is már rengeteget harcolt ezért – méltatta a politikust Fekete-Győr András.

Paróczai Anikó szerint az ellenzék 2022-ben csak akkor győzhet, ha először maga fölött diadalmaskodik, ezért fontos, hogy azokat a jelölteket válasszuk, akik a legtisztességesebbek és a legbecsületesebbek. – 2022-től az országgyűlésben számonkérhető vagyonnyilatkozati rendszert fogunk kiépíteni, bűncselekmény lesz a vagyonnyilatkozatok hibás kitöltése. Csatlakozni fogunk az Európai Ügyészséghez. Átlátható önkormányzatokat és minisztériumokat fogunk létrehozni. Azért, hogy minden magyar lássa, mire költjük a pénzüket. Tiszta lappal a változásért! – mondta Paróczai.

A jelölti bejelentés mellett Paróczai a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy lemond a kispesti átláthatósági és esélyegyenlőségi tanácsnoki pozíciójáról. Az önkormányzati átláthatóság javítása érdekében Paróczai az elmúlt bő egy évben több vizsgálatot kezdeményezett, szorgalmazta a cégátvilágításokat, valamint azt, hogy legyenek felelősségre vonva azok, akik nem tudtak, vagy nem akartak felelősséggel elszámolni az elköltött közvagyonnal. Azonban az elmúlt időszakban világossá vált számára, hogy ezekben az értékekben és célokban nem osztozik a kerületi MSZP-s és DK-s vezetéssel. Átlátható működés helyett egy új, kevésbé transzparens céget hoztak létre, melynek másodvonalába azt a Kránitz Krisztiánt ültették, akinek viselt ügyei kapcsán Paróczai számtalanszor fellépett. – Ezért nem adhatom a nevemet a városvezetés működéséhez, a mai nappal lemondok átláthatósági és esélyegyenlőségi tanácsnoki tisztségemről – tette hozzá.

Paróczait egyébként rabosították is tavaly Kránitz miatt, ugyanis utóbbi feljelentette a momentumos politikust becsületsértés és különleges adattal való visszaélés miatt. Paróczai ugyanis egy Facebookra kiposztolt videóban mutatta be Kránitz spanyolországi ingatlanját, illetve a lakás tulajdoni lapját, amely viszont nem szerepelt a politikus vagyonnyilatkozatában.