OGYÉI: A kínai vakcina hatásossága még további vizsgálatokat igényel

OGYÉI: A kínai vakcina hatásossága még további vizsgálatokat igényel

A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közreadott képen egészségügyi dolgozó nézi a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó fecskendőket a cég egyik pekingi üzemében december 25-én. A vakcina inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz. Az oltóanyag feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában. MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának gyártási folyamata biztonságos – nyilatkozta az M1-nek Pekingből, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) hatósági ellenőrzési főosztályának vezetője.

Lukács Ferenc azt mondta: a vakcinát biztonságos körülmények között, korszerű gyárban állítják elő. A vakcina hatásossága még további vizsgálatokat igényel – tette hozzá az OGYÉI főosztályvezetője.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki előrejelzése után Orbán Viktor pénteki rádióbeszédében megerősítette, hogy Magyarország nagy tételben kíván vásárolni a kínai Sinopharm vakcinájából, egymillió adagról gyakorlatilag meg is állapodtak. Mindezt a brüsszeli bürokraták miatt lassú EU-s oltóanyag beszerzéssel indokolták, ha ugyanis az eddigi tempóban oltanánk, nyár előtt nem lehetne feloldani a korlátozásokat, fogalmazott a miniszterelnök.

A Sinopharm kínai állami cég, a pekingi Sinovac mellett Kínában ők értek el először a klinikai tesztelések utolsó fázisába az oltóanyagukkal, amely a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinájával ellentétben a hagyományos technológia szerint legyengített vírust tartalmaz.

A Koronavírus.gov.hu oldalon is kiemelték, hogy „a kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és a korlátozások feloldása”.