Szennyvíz-vizsgálat: Többnyire stagnál, de három városban emelkedő tendenciát mutat a vírus

Szennyvíz-vizsgálat: Többnyire stagnál, de három városban emelkedő tendenciát mutat a vírus

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez a központ laboratóriumában Pécsen (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ezen a héten a szennyvízmintákban mért átlagos SARS-CoV-2 koncentráció továbbra is stagnál. Ezen a héten emelkedő tendenciát Győrben, Pécsett és Szombathelyen mértek, míg csökkenő tendenciát állapítottak meg Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján.

Mint írták, az új koronavírus koncentrációja Debrecenben, Győrben, Salgótarjánban, Szegeden, Veszprémben, Zalaegerszegen, valamint öt Budapest környéki településen (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) már alacsony, Pécsett – ahol viszont emelkedő tendenciát is mutat – azonban az átlagosnál magasabb.

Az NNK felhívta a figyelmet, a kedvező tendencia fenntartása érdekében továbbra is fontos a járványügyi szabályok betartása. Vagyis például akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, és telefonon értesítse háziorvosát; tartsunk legalább 1,5 méteres távolságot; viseljünk maszkot, illetve gyakran és alaposan mossunk kezet.