Márki-Zay visszaszólt Lázár Jánosnak: Arcpirító hazugság, tisztelt képviselő úr

Márki-Zay visszaszólt Lázár Jánosnak: Arcpirító hazugság, tisztelt képviselő úr

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A magyar kormány a magyar adófizetők pénzéből soha nem tudott és soha nem fog felelőtlenül gondolkodó polgármestereket, felelőtlenül gazdálkodó városokat támogatni – felelte Lázár János egy hétfői sajtótájékoztatón a kérdésre, hogy a kormány kellőképpen támogatja-e azokat a városokat, közösségeket, amelyeket 2019 ősze óta ellenzéki politikusok vezetnek. A korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter és egykori hódmezővásárhelyi polgármester szavaira kedden Márki-Zay Péter, jelenlegi városvezető reagált a Facebook-oldalán.

– Ahol rajtam múlik, minden tolvaj megfizet, nincs kettős mérce – indítja írását Márki-Zay. A polgármester hangsúlyozza, hogy Lázár János immár 22 millió forinttal segítette a város anyagi helyzetét, de ez sem tudja elfeledtetni az „ennek közel 500-szorosára rúgó, tőle örökölt kifizetetlen számlákat, adósságokat, és büntetéseket”.

– Nos, ismét egy arcpirító hazugság, tisztelt képviselő úr – fogalmaz Márki-Zay, majd pontokba szedve indokolja állítását. Véleménye szerint Hódmezővásárhely Lázár János vezetése alatt:

  • a legeladósodottabb megyei jogú város volt;
  • 5,152 milliárd forint árfolyamveszteséget szenvedett el a kockázatos befektetései következtében;
  • évek alatt az ország legmagasabbra növelt építményadóját vezette be;
  • a 2010-13-as években milliárdos állami támogatásokat használt fel szabálytalanul, amelyeket azóta is mi fizetünk vissza a Belügyminisztériumnak (épp a jelen pillanatban is egy 742 milliós tétel részletfizetése van folyamatban)
  • mégis kapott a kormánytól 15 milliárdos adósságkonszolidációt, és évente 1,5–2,5 milliárdos év végi juttatást is

A polgármester hozzátette, a Lázár Jánosra bízott „tramtrain-beruházás nemcsak a használt sínek lefektetéséről, majd felszedéséről, de a sokszoros költségnövekedésről és határidő-túllépésekről vált nevezetessé, ahogy a most Önre bízott Ménesbirtok is veszteségessé vált, pedig öntik bele az adófizetői milliárdokat.” Ezért szerinte Lázárnak a felelőtlenül gazdálkodó polgármesterekről és városokról beszélnie „olyan arcátlanság, mint a Fidesznek migránsbetelepítéssel, Soros-bérencekkel, Gyurcsány-elszámoltatással, vagy brüsszeli meleglobbival kampányolnia.”

Márki-Zay Péter kitért a rejtélyes vadászkastély ügyére is. Mint ismert, a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai tanyavilágban húzták fel azt a luxusépületet, amelyet Lázár János és családjának földjei vesznek körbe. A kastélyt hivatalosan a Grosswiese Zrt. tulajdonolja, 2019-ben 60 millió forint bevételt értek el. A cég tulajdonosi szerkezete elég homályos, korábban a Lázárhoz sok szállal kötődő jogász, Kulik Jenő volt a főtulajdonos, a fideszes politikusnak pedig egy kisebb részesedése volt csupán. 2018-ban azonban átalakult a cég, és azóta nem tudni, kik is állnak a vadászkastély mögött.

Akárki legyen is a tulajdonos, az épülethez vezető utat kapuval és kerítéssel lezárta, elszakítva azt Hódmezővásárhelytől. A kastély ügye a múlt hétvégén került ismét az érdeklődés homlokterébe, miután Benkő Zsolt helyi fideszes önkormányzati képviselő egy videóban igyekezett megvédeni Lázár Jánost, hangsúlyozva, hogy a korábbi miniszter évi 2,7 millió forint útbért fizet. Ez csupán azért érdekes, mert egészen addig Lázár János tagadta, hogy köze lenne a kastélyhoz, a helyi képviselő azonban egyértelműen ezt állítja.

Márki-Zay Péter erre reagálva – alig leplezett személyeskedő hangvételben – azt írta, hogy Lázár előbb mindent letagadott, majd mégis fizetett az útért, most pedig „előveszi egyik kesztyűbábját, kezébe adja a számlát, trágárkodva végigsétáltatja a kastély zárt udvarában a makulátlan minőségű szegélyezett úton, azon háborogva, hogy más, nem-tolvajok bezzeg nem fizetnek »úthasználati díjat« az el nem kerített közutak használatáért”. Majd ezek után „meglepődik azon, hogy a kommentáradatban az agymosott fanatikusokon és kitartott tolvajpártiakon kívül mindenki őt küldi melegebb égtájra”.

Lázár János ellenzéki polgármesterekre tett megjegyzésének előzménye, hogy miután a kormány a gazdaságvédelmi intézkedések értelmében a kis- és középvállalkozások és az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-től a felére csökkentette, tavaly év végén rengeteg pénzt osztott szét a megyei jogú városok között – ügyelve rá, hogy a fideszes vezetésű településeknek elegendő támogatás jusson, az ellenzékiek azonban alig kaptak valamit. Erre utalt Lázár János a cikk elején idézett eszmefuttatásában.