NER-barát kezekbe kerül a Citadella felújítása

NER-barát kezekbe kerül a Citadella felújítása

Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orbán Viktor jó barátjaként is ismert felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a ZÁÉV Zrt. valamint a miniszterelnökkel kötélbarátságban lévő, Garancsi István vállalkozása, a Market Építő Zrt. nyerte el közösen a Citadella felújítására kiírt nettó 20 milliárd forintos keretszerződést – írja a 24.hu. A Miniszterelnökség alá tartozó a Várkapitányság Nonprofit Zrt. a megbízó. 

Bár a Várkapitányság Zrt. nem írt elő gazdasági és pénzügyi alkalmassági minimumfeltételeket a 20 milliárdos munka pályázatában, a portál szerint nem tolongtak az ajánlattevők. A Mészáros-Garancsi kettősön kívül csak a West Hungária Bau (WHB) Kft. –Tiborcz István korábbi üzlettársának, Paár Attilának a cége –, valamint a Mészáros-birodalommal gyakran együtt dolgozó Épkar Zrt. konzorciuma adott be ajánlatot.

Még nem lehet tudni, hogy pontosan mit kell majd építeniük a cégeknek, mivel a generáltervezési feladatokra kiírt közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult decemberben.

Korábbi beszámolók szerint a 2022-ig tartó első ütemben megújítják az erőd belső udvarát, rendbe hozzák a külső falakat és közparkot hoznak létre. A második ütemben, 2023-ig az ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállítást valósítanak meg a Szabadság Bástyája címmel.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a Citadella felújítását, illetve átépítését tavaly nyáron jelentették be. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Fodor Gergely kormánybiztos által irányított beruházást.

Ez azért is fontos a portál szerint, mert az egykori erődítmény több mint 3 hektárnyi területe ugyan állami tulajdon és 2015 óta a vagyonkezelése is állami kézben van, de a főváros rendelkezik a Gellérthegy teljes zöldfelületével. A kiemelt beruházássá nyilvánítás után azonban sem a döntés előkészítésébe, sem a megvalósításba nem kell bevonni az önkormányzatokat.