Operatív törzs: Senki ne hallgasson az összevissza keringő valótlanságokra!

Operatív törzs: Senki ne hallgasson az összevissza keringő valótlanságokra!

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Egyedül a rendelkezésre álló oltás fékezi az oltási programot– mondta el György István államtitkár az operatív törzs keddi fellépésén. Hozzátette, egyre lassabban érkeznek a vakcinák, így lassabban tudnak haladni az oltásokkal, mint tervezték, és csak akkor indulhat el a tömeges oltás, ha lesz kellő mennyiségű vakcina. Brüsszel nagyon lassan szállít, ezért van szükség az alternatív forrásokra, az orosz és kínai termékekre. – Ha nagyobb mennyiségű vakcina érkezik Magyarországra, akkor egy tömeges oltási hétvégét iktatnak be – árulta el György István.

Az államtitkár elismételte az oltási programot, elsőként az egészségügyi dolgozók kaptak oltást, őket az idősotthonok dolgozói és lakói követték. Ezzel kapcsolatban György István cáfolta Gy. Németh Erzsébet budapesti főpolgármester-helyettes állításait, mely szerint a kormány nem szervezte meg az idősotthonok oltását. – Az ellenzék egyenesen oltásellenes – hangsúlyozta az államtitkár. Elmondta még, hogy a harmadik körben a 65 évnél idősebbek kerülnek sorra, egészen pontosan legelőször a súlyos beteg 89 éven felüliek. Hozzátette, az oltások pontos időpontját még nem lehet tudni. – Mi nagyon szeretnénk haladni – fogalmazott György István.

Elsőként a kórházi oltópontokon adják majd be a vakcinát, később bekapcsolódnak a háziorvosi rendelők, és ha szükség van rá, a szavazóhelyiségek is oltópontokká alakulnak – árulta el az államtitkár. Hozzátette, egy kísérleti projekt során kipróbálták, hogyan működik az oltás egy háziorvosi rendelőben, és minden kiválóan működött.

– Ha elegendő vakcina van, akár egymillió embert is be tudnak oltani két nap alatt, a tervek már készen állnak – mondta el György István. Minden korcsoportot értesíteni fognak, ha eljön az ideje, mindenkitől türelmet kér – tette hozzá.

Müller Cecília országos tiszti főorvos hangsúlyozta, senki se hallgasson „az összevissza keringő valótlanságra”, sokan vannak, akik nyugtalanságot keltenek a lakosság körében. Magyarországon jól működő rendszer koordinálja a járvány elleni védekezést – hangsúlyozta. Mint hozzátette, mindenki a megfelelő forrásból tájékozódjon, semmi szükség az álhírekre.

A napi adatokról szólva elmondta, hogy 573 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 353 276 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az új esetek száma nagyon alacsonynak mondható, utoljára szeptember első heteiben regisztráltak ilyen kevés új fertőzöttet hazánkban. Ezzel az elmúlt napokban megfigyelhető csökkenő tendencia folytatódott. Elhunyt 111 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 520 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 231 915 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 841 főre csökkent. 4 445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen. az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat mára gyakorlatilag felhasználták, eddig 129 689 fő kapott oltást,1643 fő már a második oltását is megkapta. 

– A második hullám lefelé menő szakaszában vagyunk – fogalmazott a tiszti főorvos.

Müller Cecília elismételte, hogy szerdán újabb 36 ezer fő beoltására alkalmas Pfizer-vakcina érkezik. Újra hangsúlyozta, hogy hiteles forrásból tájékozódjon mindenki, ne a szomszédnak higgyenek, hanem az operatív törzs tájékoztatóit kövessék. Hozzátette, csak akkor hagynak jóvá egy vakcinát, ha az hatásos és biztonságos.

Az országos tiszti főorvos ezt követően elmagyarázta, hogy mi a különbség a különféle technológiákkal készített vakcinák között.

Újságírói megkeresésre Müller Cecília elmondta, üdvözlik az Európai Bizottság ajánlását, hogy nyárig a lakosság 70 százalékát oltsák be az országok. Remélik, növelni tudják a vakcinák mennyiségét.

A végstádiumban lévő daganatos betegek beoltásáról az orvosok döntenek – fogalmazott Müller Cecília.

– A lakosság többnyire betartja a védelmi intézkedéseket, javul a jogkövető magatartás – fogalmazott Lakatos Tibor rendőr alezredes.

Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy abban az időpontban jelentkezzen a második oltásra, amit megkapott, ne legyen csúszás, de egy-két napos eltérés nem jelent nagy problémát.

A tiszti főorvos elmondta, semmilyen mellékhatást nem tapasztalt, miután megkapta a védőoltást, környezetében azonban kis bőrpír, fejfájás és izomfájdalom előfordult.

A gyógyszerérzékenyek nem kaphatják meg az oltást, ha a vakcina bármilyen összetevőjére allergiásak. Ha az oltóanyagon kívül valami másra allergiás valaki, akkor azonban természetesen beolthatják, mindenről az orvosa dönt – fogalmazott Müller Cecília.

Minden oltóhelyen „el kell oltani” a vakcinát, nem maradhat „eloltatlan” vakcina – fogalmazott végül a tiszti főorvos.