Az OGYÉI végzett az orosz vakcina vizsgálatával, bármikor engedélyezhetik

Az OGYÉI végzett az orosz vakcina vizsgálatával, bármikor engedélyezhetik

Budapestre szállították az orosz Szputnyik-V vakcinamintáját 2020. november 19-én (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) jóváhagyta az orosz Szputnyik koronavírus elleni vakcina engedélyezését, miután befejezte a több ezer oldalas törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzését – értesült az Index. Mint írják, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboros és egyéb vizsgálatai vannak hátra, és ha az NNK-ban is mindent rendben találnak, érkezhet az oltóanyag.

Az Origo értesülése szerint a magyar hatóságok engedélyezték az AstraZeneca vakcináját is. A portál kiemelte, hogy ezzel a két vakcinával az Európai Unióban (EU) Magyarországon indulhat meg először az oltás. Az AstraZeneca oltásából már 2020 végéig 200 millió adagot gyártottak, a mennyiség azóta tovább nőtt, a tervek szerint az engedélyek birtokában havonta akár 200 millió adagot tudnak előállítani.

Az oxfordi AstraZeneca vakcinájával Nagy-Britanniában már oltanak, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezést. Ez a vakcina olcsóbb, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 Celsius-fokon kell tárolni szállítás közben. Ezt egy egyszerű hűtőben is tudják tárolni.

Ezzel kapcsolatban a Telex.hu a gyógyszerészeti intézetnek (OGYÉI) és a Nemzeti Népegészségügyi Központnak is írt, hogy erősítsék meg a hírt. Válasz még nem érkezett, de a portálnak más forrásból olyan megerősítés jött, hogy az orosz vakcinát valóban engedélyezték. Úgy tudják,  az oroszt vakcinát azzal a kitétellel engedélyezték, hogy a biztonságosságáról még kértek vizsgálatot.

Noha elvileg az Európai Unió gyógyszerügynökségének kell jóváhagynia minden, a tagállamokban forgalomba hozott készítményt, ettől el lehet térni. Az Európai Bizottságnak ugyanis létezik olyan rendelete, amely lehetővé teszi enélkül is egy úgynevezett vészhelyzeti sürgősségi eljárásban a termék ideiglenes forgalmazását.

Közben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt közölte az MTI-vel, hogy megérkezett az orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezet. A tárcavezető telefonon egyeztetett Mihail Muraskóval, Oroszország egészségügyi miniszterével, aki egyúttal a magyar-orosz kormányközi gazdasági vegyesbizottság orosz társelnöki pozícióját is betölti.

Szijjártó elmondta, hogy mivel naponta mintegy százan halnak bele a koronavírusba, a korlátozó intézkedések pedig napi mintegy tízmilliárd forintos kárt okoznak a magyar gazdaságnak, a megoldást az jelentené, ha minél előbb tudnának nagy számban hatásos és biztonságos oltást hozni az országba, és azt a magyar embereknek beadni – jelentette ki.

https://www.facebook.com/107420310750528/posts/255920879233803/?vh=e&d=n

A külügyminiszter kiemelte, hogy a magyar gyógyszerészeti hatóság szakemberei jelenleg is Oroszországban vannak és a helyszínen tanulmányozzák az orosz vakcina gyártási folyamatát. Csütörtökön az orosz egészségügyi hatósághoz látogatnak és folytatnak konzultációt. – A jogászaink is folyamatosan dolgoznak itthon, ugyanis az orosz állami befektetési alap, amely felelős a vakcina értékesítéséért megküldte azt a szerződéstervezetet, amely az alapját jelenthetné a vakcina Magyarországra szállításának – tette hozzá.

– Most a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Külügyminisztérium jogászai is dolgoznak ezen a szövegen, és hogyha a mai illetve a holnapi oroszországi gyárlátogatások, valamint az oroszoktól kapott dokumentáció áttekintése után a gyógyszerészeti hatóságunk úgy dönt, hogy megadja a vészhelyzeti használati engedélyt az orosz vakcina magyarországi használatára, akkor alá tudjuk írni a szerződést és megállapodást tudunk kötni arról, hogy Magyarországra nagy számú biztonságos oltóanyag érkezzen. Munkás napok vannak tehát nem csak mögöttünk, hanem előttünk is. Amennyiben megszületik az engedély, akkor természetesen készen állunk arra, hogy véglegesítsük a megállapodást az oroszokkal – zárta videóját a miniszter.

A külügyminiszter posztja alapján még nem egyértelmű, hogy engedélyezték volna a magyar hatóságok mindkét vakcina alkalmazását.

Címkék: vakcina, Szputnyik V