Ima az új adminisztrációért és az erőszak elítélése – erről szólt Trump búcsúbeszéde

Ima az új adminisztrációért és az erőszak elítélése – erről szólt Trump búcsúbeszéde

Donald Trump amerikai elnök leköszön beszéde közben (Fotó: The White House / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Igazán büszke vagyok arra, amit együtt elértünk – mondta magyar idő szerint kedd este közel 20 perces búcsúbeszédében Donald Trump leköszönő amerikai elnök értékelve négy éves ciklusát. Többek közt arról beszélt, imádkozik az új adminisztráció sikeréért, hogy Amerikát biztonságos és virágzó országként tartsák meg, és sok szerencsét is kívánt nekik, utóbbi szerinte „egy nagyon fontos szó”.

https://www.facebook.com/WhiteHouse/videos/270628861310657

A Capitolium elleni ostromra utalva elmondta: minden amerikait elborzasztott a támadás, a politikai erőszak támadás minden ellen, amit az amerikaiak becsben tartanak, és soha sem lehet azt tolerálni.

A búcsúzó elnök hosszan sorolta gazdasági és politikai eredményeit, szerinte az amerikai álmot sikerült helyreállítaniuk. Azt is mondta, miután Amerikát elérte a „szörnyű járvány”, akkor nemcsak egy vakcinát fejlesztettek ki, de kettőt is, ami „orvosi csoda”. Szerinte más adminisztrációnak erre 2-4-5, de akár 10 évre is szüksége lehetett volna, ők viszont ezt 9 hónap alatt csinálták meg. Később azt is kiemelte, hosszú idő után ő volt az első elnök, aki nem indított egyetlen háborút sem, míg beszédje egy pontján az eredmények között említette az iráni Kászim Szulejmáni megöletését is, ami egyébként súlyos konfliktust váltott ki Iránnal.

Trump szerint nekik sosem azt számított, ki jobb vagy baloldali, ki republikánus vagy demokrata, hanem az egész nemzet javát tartották szem előtt. Azt is mondta, sosem azokat az utakat kereste elnöksége alatt, amelyekre lépve a legkevesebb kritikát kapná, hanem beleállt a kemény csatákba és a legnehezebb döntésekbe, mert őt erre választották meg az amerikaiak.

Szerinte az országot, amit a világ legerősebb hatalmának nevezett, külföldről folyamatosan fenyegetik veszélyek, de az a legnagyobb veszély a nemzetre nézve, ha az emberek elvesztik a hitüket Amerika nagyszerűségében. Trump azt is mondta, az általuk indított mozgalom még csak most kezdődik.

Az elnök utódját, Joe Bident szerdán iktatják be hivatalába, ám a ceremónián Donald Trump nem fog részt venni.