A háziorvosok béremeléséről döntött a kormány

A háziorvosok béremeléséről döntött a kormány

Fotó: Unsplash/Hush Naidoo

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mivel hatékony egészségügyi alapellátás nélkül nincs jó színvonalú egészségügyi ellátás, és a háziorvosi praxisok működése, eredményessége nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer jól működjön, a kormány úgy döntött, hogy a béremelésből a háziorvosok is részesülnek – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Kiemelte: a háziorvosok komoly szerepet vállaltak a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, ezért megérdemlik, hogy elismerjék a munkájukat, fontos, hogy a magyar egészségügy alapköve erős talapzaton állhasson.

Kifejtette: aki szoros praxisközösséget vállal, az teljes egészében megkapja a béremelést, ha lazább formát választ, akkor is megkapja az orvosi bértábla szerinti különbözet 80 százalékát, ha pedig egyáltalán nem vesz részt praxisközösségben, akkor a különbözet 30 százalékával emelik a fizetését. Ugyanez vonatozik az állami ellátásban résztvevő fogorvosokra is – tette hozzá Gulyás Gergely.

Kerestük a Magyar Orvosi Kamarát a miniszter bejelentése ügyében, ha megérkezik a válaszuk, arról beszámolunk.

A háziorvosok új szabályainak megalkotásáról folynak majd egyeztetések. a célunk az, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre, üres praxis Magyarországon ne legyen, és a helyi ellátás színvonala emelkedjen – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben.

Nem sokkal később kormányhatározat is született. A tervek szerint a kormány ezer praxisközösségbe szervezné a 6500 házi- és gyermekorvosi praxist. Járásonként, illetve a fővárosban kerületenként 2–6 praxisközösség jönne létre. Egy praxisközösségben átlagosan hat háziorvos, házi gyermekorvos, valamint az ő munkájukat segítő egyéb szakemberek – ápolók, dietetikusok, életmód-tanácsadók, pszichológusok, gyógytornászok – dolgoznának együtt.

Mint megírtuk, az első, konkrét eredményeket is mutató kísérleti programok 2013 és 2017 között zajlottak svájci társfinanszírozásban. Akkor 16 észak- és kelet-magyarországi településen 24 háziorvosi praxis állt össze négy társulássá. A berettyóújfalui, borsodnádasdi, hevesi és jászapáti központok összesen negyvenezer ember ellátásáért feleltek. A programokba az érintett lakosság több mint 80 százalékát sikerült bevonni, és 12 százalékkal kevesebb embert utaltak szakellátásba, miközben javult a krónikus betegek életminősége. A svájci finanszírozású programot később uniós pénzekből bővítgették, jelenleg több mint száz praxisközösség működik.