Filmben oktatják a háziorvosokat a koronavírus oltásra

Filmben oktatják a háziorvosokat a koronavírus oltásra

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 11-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nem lehet lazításokra számítani – Gulyás Gergely után Müller Cecília is ezt mondta az operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos ezzel együtt felhívta a figyelmet arra is, hogy már hatvan országban azonosították a koronavírus brit mutációját, és újabbak is megjelenhetnek.

Az oltásokkal kapcsolatosan elmondta, hogy eddig nem nagyon tapasztalni mellékhatásokat, ami mégis bekövetkezik, általában nem súlyos. Mostanáig 134 554 fő kapott oltást, több mint négyezren pedig már a második vakcinán is túlvannak.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy miután fontos a védőoltások beadásának gyorsítása, komoly haladás, hogy a gyógyszerészeti intézet engedélyezte az AstraZeneca és a Szputnyik vakcinák vészhelyzeti alkalmazását. Az engedély fél évre szól, és egyszer hosszabbítható meg. Most minden gyártási tételt megvizsgál a népegészségügyi központ laboratóriuma, és csak után lehet ezeket az oltásokat beadni.

Kiderült az is, hogy a háziorvosok oktatófilmes csomagot kapnak, hogy a 89 év feletti korosztály oltásánál – amely hamarosan kezdődhet és jórészt az ő feladatuk lesz –, tájékozódhassanak minden tudnivalóról.

A tájékoztatón Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszámolt arról, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt 145 esetben intézkedtek a rendőrök, a nyitvatartási szabályok miatt 751 intézkedésre került sor. A kijárási tilalom megszegése miatt 273 esetben intézkedett a hatóság, a tranzitszabályok megsértése miatt pedig 46 rendőri intézkedés történt.