A vakcinák rohamtempóban való engedélyeztetése nem tesz jót a hitelességnek

A vakcinák rohamtempóban való engedélyeztetése nem tesz jót a hitelességnek

Lantos Gabriella és Lukács László György (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tartja eredménynek az orosz és az oxfordi vakcina  engedélyeztetési eljárásának lerövidítését Lantos Gabriella egészségpolitikus, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja – hangzott el az ATV Start című műsorában.

Az Európai Gyógyszerügynökség is rövidített az engedélyezési eljáráson, de Lantos szerint az lehetetlen, hogy a 210 napos eljárást alig két hónaposra rövidítsék, mint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tette.

– Ez egy politikailag motivált engedély – szögezte le az ellenzéki párt elnökségi tagja.

Ami az oxfordi vakcina engedélyeztetését illeti, azt puszta hősködésnek tartja, mivel január 29-én az Európai Gyógyszerügynökség is megadja az engedélyt, addig pedig úgysem lehet az Unió területére szállítani.

Felmerül a kérdés, mennyire megbízható a Szputnyik V-vakcina, Lantos szerint ezzel nincs baj. A forgalomba hozott oltóanyagok közül a legmodernebbnek a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú vakcinái számítanak, de rögtön utánuk következik az oxfordi és az orosz oltóanyag.

Hangsúlyozta azonban, hogy a rohamtempóban véghezvitt engedélyeztetés sem az OGYÉI, sem a vakcinák hitelességének nem tesz jót, és összekeveri ezeket az egyébként jó oltásokat a kínai Sinopharm oltóanyagával, amely egy korábbi technológiát képvisel. Megerősítette más szakértők véleményét, miszerint a Sinopharm kifejezetten a szegény országoknak szánja a vakcináját, ahol nem megoldható az mRNS- vagy vektorvakcinák által igényelt hűtés.

Lantos szerint az Európai Gyógyszerügynökség néhány hónapon belül engedélyezheti a Szputnyik-V használatát is. Kérdés, hogy Magyarország mennyiért vásárolja meg az AstraZeneca vakcinájával nagyjából hasonló minőségű orosz oltóanyagot.

Lantos Gabriella szerint az orosz vagy kínai vakcina tömeges beszerzése nem rövidíti le a lakosság átoltottságához szükséges időt. Szerinte a 60 év fölöttieket március-áprilisra tudják beoltani Magyarországon, az annál fiatalabb, egészséges állampolgárok tömeges oltására a tavasz végéig kell várni.