Szijjártó: Kétmillió adag Szputnyik V vakcinát vásárolunk

Szijjártó: Kétmillió adag Szputnyik V vakcinát vásárolunk

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2020. október 30-án. A Tatabánya melletti gyár építését a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti. Ennek összegéről a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások. A vállalat első százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták. MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország egymillió ember beoltására elég koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján az Euronews beszámolója szerint.

Szijjártó Péter közölte, hogy az oltóanyag három ütemben érkezik majd Magyarországra. Az első hónapban 600 ezer adagot, a másodikban egymilliót, az utolsóban pedig 400 ezer adagot szállítanak.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy az oltás mellett gázt vásárolni utazott Moszkvába.

– Pénteken megállapodást kötöttünk, Magyarország három ütemben tud nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolni Oroszországból – jelentette be Szijjártó Péter még kora reggel.

A Népegészségügyi Központ még vizsgálja

Az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták, illetve minőségi kérdésünk is akadt, amire szintúgy megnyugtató módon feleltek – mondta a Magyar Hírlapban hajnalban megjelent interjúban Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója az orosz vakcina engedélyezéséről.

Hozzátette: „nem az a lényeg, honnét érkezik a vakcina, hanem az, hogy mit tud. Azt pedig, hogy mit tud és mit nem, a rendkívül szigorú kutatások nyomán született dokumentáció dönti el. Az engedélyezési folyamat végén pedig ott áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), ahol nemzetközileg elismert magyar orvosok mondják ki a végső szót. Azaz gyakorlatilag a mi engedélyünk sem jelez mást, mint hogy a dokumentáció megfelelő.”

Azt is elmondta, hogy attól, hogy majd az NNK rábólint a vakcinára, nem jelenti azt, hogy indulhat is az oltás. „Először még befut egy adag vakcina, melynek minden egyes gyártási tételéből mintát vesz az NNK. Ez a munka két-három hétig tart, ahol a szakemberek részleteiben azt vizsgálják, hogy az adott szer megfelel-e a korábban leírtaknak” – mondta.