Kilencvenhárom koronavírusos beteg hunyt el az elmúlt 24 órában

Kilencvenhárom koronavírusos beteg hunyt el az elmúlt 24 órában

Képünk illusztráció. A Zalaegerszegi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály munkatársa mintát cseppent egy antigén gyorsteszt paneljére a Zala Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási és Rehabilitációs Igazgatási Fõosztály Rehabilitációs Ellátási és Szakértõi Osztályán kialakított vizsgálóban 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt 24 órában 1344 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést és 93 többségében idős, krónikus beteg vesztette életét – írja szombati beszámolójában a járványügyi tájékoztatás céljából felállított kormányzati honlap. Beszámolójuk szerint jelenleg 3854 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 259-en vannak lélegeztetőgépen.

Az adatok szerint ezidáig összesen 358 317-en kapták el a kórt Magyarországon, közülük ezzel összefüggésben 11 904-en hunytak el. Az aktív fertőzöttek száma 106 533 főre csökkent, a gyógyultak száma pedig 239 880-ra emelkedett. A tájékoztatás szerint eddig 143 184 főt oltottak be, közülük 6944-en már a második adag vakcinát is megkapták.

– Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása. Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken Oroszországban egymillió ember oltására elég vakcina beszerzéséről kötött szerződést, amely három ütemben fog megérkezni – írták, hozzátéve: „Mivel Európában nincs elég oltóanyag, ezért minden biztonságos és hatásos vakcina beszerzésére szükség van a lakosság mielőbbi oltásához és a korlátozások mielőbbi feloldásához.”

Ahogy arról lapunk is hírt adott pénteken, „a kormány megbízásából Szijjártó Péter külügyminiszter Oroszországban megállapodott a Szputnyik V. vakcina beszerzéséről, amelyet a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezett.” A Koronavirus.gov.hu tájékoztatója szerint „Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 165 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (5 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány).”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.