Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Ujhelyi: Egyik minisztérium sem vállalja a felelősséget az oltási tervért

Szerző: | 2021. január 23., 11:36 | Belföld, EU

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs konkrét és érdemi felelőse az oltási tervnek Magyarországon, egyetlen minisztérium sem vállalta ugyanis adatkezelőként a felelősséget érte – mondta Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő szombati online sajtótájékoztatóján. Az MTI által is idézett szocialista EP-képviselő – aki egy Facebook-bejegyzésben is – ismertette két hónapon át tartó levelezésének eredményét a kormány különböző minisztériumaival – az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumával, a Miniszterelnökséggel, valamint a belügyi és a külügyi tárcával –, amelyből két hónap alatt sem derült ki, hogy ki a felelős az oltási tervért a kormányban.

HIRDETÉS - AIP

Ujhelyi István az online sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy a mielőbbi nyitáshoz, a kis- és középvállalkozások fellélegzéséhez szükség van a mielőbbi tömeges átoltottságra. Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság először tavaly júniusban hívta össze a tagállami kormányfőket és tájékoztatta őket a közös vakcinabeszerzés lehetőségeiről. Majd október elején Brüsszel már konkrét oltási tervvel állt elő, megkötötte a konkrét keretmegállapodásokat a vakcinákról, amelyeket a tagállamok által kötött szállítási szerződések követtek – mondta.

– Miközben Magyarországon csak egy „totószelvénynél rövidebb oltási tervecske” érhető egyelőre el nyilvánosan, addig például Spanyolországban, Németországban vagy épp az Egyesült Királyságban részletes, átfogó anyag érhető el, a skót kormány tájékoztatója pedig magyar nyelven is elérhető – ismertette. Ujhelyi úgy fogalmazott: míg más uniós tagállamokban a kormányok tisztességesen és hitelesen tájékoztatják a lakosságot, addig a magyar kabinet még azokat az információkat is „pártpolitikai érdekei szerint csepegteti”, amelyeket birtokol.

Ujhelyi István felszólította a kormányt, hogy „hagyja abba a hazudozást”, és mielőbb hozza nyilvánosságra a teljes, átfogó és részletes oltási tervet.

A vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban a magyar kormányzat többször is elégedetlenségét fejezte ki Brüsszellel szemben, és többek között ezzel indokolták, hogy orosz és kínai irányba is nyitottak oltóanyag-ügyben. A Moszkvába látogató Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter pénteken jelezte, kétmillió – azaz egymillió ember beoltására alkalmas – orosz vakcinát vásárol a magyar kormány.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Európai Parlament, koronavírus, oltási terv, Ujhelyi István, vakcina


Szobordöntés kis szépséghibával

Szobordöntés kis szépséghibával

Lehet, hogy a fenti csoportok nem konzervatívak, nem keresztények, csupán gyűlölködő, sikertelen emberek, akik a kutyához hasonlóan azt azért megtanulták, hogy abba a kézbe nem harapunk bele, amelyiktől enni kapunk?

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest