Az OGYÉI külsős szakértői még nem engedélyezték volna az orosz vakcinát

Az OGYÉI külsős szakértői még nem engedélyezték volna az orosz vakcinát

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) múlt szerdán annak ellenére adott vészhelyzeti engedélyt a Szputnyik V nevű orosz koronavírus-vakcinának, hogy a hatóság által felkért külsős szakértők problémákat fogalmaztak meg a vakcinával szemben – értesült a Telex és a 444.

Úgy tudják, a keddi tanácskozáson a külsős szakértők problémája az volt, hogy fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak a dokumentumban. Ezek szerintük tisztázásra szorultak volna.

Ezt követően másnap az Origón megjelent hírből értesültek arról, hogy a Szputnyik megkapta az engedélyt. Ezután a 444 értesülése szerint több tag is úgy döntött, hogy nem vesz részt a jövőben a tanács munkájában.

A 444 úgy tudja, a meglévő adatok nem adtak választ a külsős szakértők minden kérdésére. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne jó ez a vakcina – hangsúlyozza a Telex – de hogy azok-e, azt szigorú és alapos vizsgálatnak kellene igazolnia.

Az OGYÉI így reagált: „Tájékoztatni szeretnénk, hogy az engedélyezési folyamat a nemzetközi normáknak megfelelően történt, hatóságunk ugyanakkor a szakértői bizottságokban folyó munka részleteit, a szigorú titoktartási előírások következtében nem oszthatja meg a nyilvánossággal”.

Ismert, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda délután, a kormányülés szünetében közölte, hogy Oroszországban vizsgálódnak az OGYÉI szakemberei, majd körülbelül egy órával később a kormánypárti Origó már az engedélyezésről adott hírt. Pénteken pedig a miniszter kétmillió adagnyi vakcina szállításáról írt alá szerződést Moszkvában. Azt ugyanakkor hozzátették, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ is vizsgálja a vakcinákat. Ez a munka két-három hétig tart, ahol a szakemberek részleteiben azt vizsgálják, hogy az adott szer megfelel-e a korábban leírtaknak.

Hétfői hír, hogy a Szputnyik V-t kifejlesztő Gamaleja Intézet az oltóanyag módosított alkalmazási útmutatásában óvatosságra intett a készítmény rosszindulatú daganatos betegek, valamint a krónikus máj- és vesebetegségek, endokrin betegségek (kifejezett pajzsmirigy-diszfunkció és dekompenzált szakaszban lévő cukorbetegség), a vérképzőrendszer súlyos betegségei, epilepszia és a központi idegrendszer egyéb betegségei, akut koszorúérbetegség és akut agyi vérkeringési, szívizomgyulladás, szívbelhártya- és szívburokgyulladás esetében való alkalmazásával kapcsolatban. Az orosz hírügynökségek által hétfőn ismertetett figyelmeztetés arra hivatkozott, hogy a vakcinának az ilyen páciensekre gyakorolt hatását még nem mérték fel maradéktalanul.