„Ha sorban mennek csődbe a vendéglősök, akkor valamit nagyon rosszul csinál a kormány”

„Ha sorban mennek csődbe a vendéglősök, akkor valamit nagyon rosszul csinál a kormány”

Vendéglátóhelyek üres teraszai Nagykanizsán, az Erzsébet téren 2020. november 11-én (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az érvényben lévő korlátozásoknak eddig eleget tettünk, de mivel semmiféle támogatást nem kaptunk a kormány részéről (...) így 3 hónap után mi sem kívánjuk tovább támogatni a kormány munkáját – írta a Facebook-oldalán egy nagykanizsai presszó vezetője, aki jelezte, február 1-én a járványügyi korlátozások ellenére kinyitnak, várják vendégeiket, valamint a rendőröket és a NAV munkatársait.

A koronavírus-járvány által legjobban sújtott ágazatok közé tartozik a vendéglátás, a lezárások kezdete óta eltelt 10 hónapnak közel a felében zárva kellett tartaniuk a helyben fogyasztó vendégek előtt. – Elég reménytelennek tűnik a jövő, már csak azért is, mert a veszélyhelyzet után sem várható, hogy az emberek azonnal visszatérnek az éttermekbe – mondta a Magyar Hangnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. – Mindenképpen szükség lenne a január végéig élő támogatási rendszer meghosszabbítására a szezon kezdetéig.

Az éttermek nagy részének a tavaszi újraindításhoz pótlólagos tőkére lenne szüksége. A mostani támogatás ugyanis kizárólag a munkaerő megtartását segíti. Pedig a vendéglátó vállalkozások 99 százaléka mikro- és kisvállalkozás, amelyek könnyen kerülhetnek csődközeli helyzetbe, mire újra benépesülnek az éttermek.

Nem a fent említett presszó az egyetlen, amely megnyitná kapuit, egyre többen csatlakoznak az „Én kinyitok” mozgalomhoz. A kormány részéről érdemi reakció eddig nem érkezett a vendéglátósok kezdeményezésére. Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői „tájékoztatóján” arról beszélt, hogy akkor oldhatják fel a vendéglátó egységekre vonatkozó korlátozásokat, amint elegendő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre. A hatóságok folyamatosan nyomon követik az eseményeket, amint lehet, lazítani fognak a szabályokon, de addig kérik a vendéglátósok türelmét – fogalmazott.

Kovács Zoltán a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek azt mondta, hogy a „vakcina a kulcs", ahogy lesz elég oltóanyag, elindulhat a tömeges oltás, és fokozatosan újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek. Hozzátette, a kormány addig is minden eszközzel segíti a vendéglátósokat.

Megkerestük az ellenzéki pártokat, hogy megtudjuk, miként vélekednek a járványügyi korlátozások gazdasági hatásairól, különös tekintettel a vendéglátó szektor kilátástalan helyzetére.

Miért hagyták magukra a vendéglátósokat?

– Teljes mértékben megértem a vendéglátósok helyzetét, hiszen hónapok óta nincs érdemi bevételük – fogalmazott a Magyar Hangnak Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke. – A járványügyi kérdésekbe ne keverjük bele a politikát. Arról, hogy mikor és hogyan lazítsunk a korlátozásokon, a szakemberek véleménye alapján kell döntenie a kormánynak. Ez hatósági és kormányzati kompetencia, illetve felelősség.

– Az azonban már politikai kérdés, hogy miért hagyták magukra a vendéglátósokat, miért nem sikerült megfelelő támogatási rendszert kidolgoznia a kormánynak. Megvolt rá a lehetőségük, hogy segítsék a bajba jutott vállalkozásokat, de ezt elmulasztották – mondta az LMP politikusa.

Kanász-Nagy Máté hangsúlyozta, hogy a járványügyi szabályokat be kell tartani, hiszen az élet védelme a legfontosabb. – De a korlátozások nem akadályozhatják a kormányt abban, hogy a nehéz helyzetbe került ágazatokat kisegítse. Azt pontosan látjuk, hogy százmilliárdos források állnak rendelkezésre, ebből meg lehetne menteni a csőd szélére került vállalkozásokat, hogy amint erre lehetőségük lesz, újra ki tudjanak nyitni.

– A legfontosabb kérdés, hogy hogyan jutottunk el idáig – fogalmazott Lukács László György, a Jobbik alelnöke. – Az elmúlt hetek megmutatták, hogy a kormány által megígért támogatások nem jutottak el oda, ahol valóban segítségre lett volna szüksége az embereknek. A gazdaságvédelem kudarca miatt most új lehetőségeket kell keresni, mi érdeklődve követjük például a lengyelországi eseményeket, ahol szigorú szabályok mentén ugyan, de mégis kinyithatnak az éttermek, amelyek máshogy nem tudnák fenntartani magukat.

– A tiltakozás a véleménynyilvánítás egy formája, mindenkit arra bíztatok, hogy a törvényes keretek között hallassa a hangját, a jelenlegi helyzetben azonban a járványügyi szabályokat mindenképpen be kell tartani – mondta a Jobbik alelnöke. – Fontos ugyanakkor, hogy a kormánynak olyan szabályokat kell alkotnia, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy betartsák azokat. Végső elkeseredésükben ugyanis látjuk, hogy milyen drasztikus eszközökhöz nyúlnak.

Az összellenzéki vizsgálóbizottságok kapcsán Lukács László György elárulta, igyekeznek alaposan feltárni a kialakult helyzet hátterét, és megoldást találni a problémára. – Ez a kormány feladata lett volna, de az elmúlt időszak gazdaságvédelmi intézkedéseit látva, kijelenthetjük, hogy nem oda és nem azokhoz jutott pénz, akik bajban vannak.

„Újfent kibélelték a Fidesz-közeli vállalkozókat”

Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa elmondta, érthető és jogos a vendéglátósok felháborodása, hiszen a kormány gazdaságvédelmi csomagjai minimális segítséget nyújtottak a kis- és középvállalkozásoknak. – A Párbeszéd javasolta, hogy vezessék be a válságkezelő alapjövedelmet, amely havi százezer forintot garantál mindenkinek, megmentve ezzel sokakat a nélkülözéstől, eladósodástól. Ez sem történt meg, holott számos országban, így például az Egyesült Államokban is hasonló gazdaságélénkítő csomagot vezettek be. Különösen pikáns, hogy a kormány a pénzhiányra hivatkozik, miközben az államadósság hétezer milliárd forinttal nőtt a tavalyi évben. Ehhez képest a mi javaslatunk ennek hatodába került volna – hangsúlyozta.

– Az Orbán-kormány úgy adósította el a magyar embereket, hogy az elköltött pénznek kevés kézzelfogható eredménye volt. Újfent kibélelték a Fidesz-közeli vállalkozókat, és ahogy az a Direkt36 oknyomozó cikkéből kiderült, Orbán Viktor személyesen dönt az egyes beruházások sorsáról.

– Következetlen a járvány elleni védekezés, a gazdasági intézkedések pedig egyenesen csapnivalók, megint csak a „Mészárosok” gazdagodnak – fogalmazott Tordai Bence. – Abban egyetértünk, hogy korlátozásokra van szükség, de ha ennek az az ára, hogy sorban mennek csődbe a magyar kisvállalkozások, akkor valamit nagyon rosszul csinál a kormány.

– Elképesztő, hogy az operatív törzs tájékoztatóján türelmet kértek a vendéglátósoktól. Ez a felelősség áthárítása – fogalmazott Arató Gergely, a DK politikusa. – A vendéglátósok nem türelmetlenek, hanem nincs bevételük, nem tudnak megélni. És ez nem csak az éttermek vagy szállodák tulajdonosairól szól, de rengeteg alkalmazottról is, akiknek csökkentették a bérét, vagy már el is bocsátották őket.

Arató Gergely szerint a legfontosabb, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozások, és a munkájukat elvesztett emberek direkt pénzügyi támogatást kapjanak. – Ha egy vállalkozásnak nincs bevétele, akkor nem sokat segít neki az önkormányzatok rovására adott helyi iparűzési adókedvezmény, és nem oldja meg a problémáit a bérkedvezmény sem. Ezek helyett a kormánynak azonnal érdemben ki kellene pótolnia a kieső bevételeket. A vendéglátó egységek és a szállodák a zárva tartással közfeladatot látnak el, segítik a járványügyi védekezést. A köz érdekében hoznak áldozatot, az lenne a legkevesebb, hogy a veszteségeik jelentős részét megtérítse az állam.

– Jelenleg ugyan a legkisebb problémának tűnik, de ha a kormány nem rendezi a helyzetet, akkor a lazításokat követően fel fog gyorsulni a munkaerő elvándorlása az országból. Hiszen a vendéglátásban, turizmusban dolgozók azt látják, hogy a kormány magukra hagyja őket, és így nyilván meg fogják gondolni, érdemes-e itthon maradniuk a későbbiekben. Miközben az érintett ágazatok egyik legfőbb gondja éppen a megfelelő munkaerő hiánya – fogalmazott Arató Gergely.

A DK politikusa hangsúlyozta, a járványügyi korlátozások kapcsán az lenne a legfontosabb, hogy az operatív törzs érdemi tájékoztatást adjon az egyes döntésekről. – Ezekre hiába vártunk, nem látjuk például azokat az indokokat, amik miatt például a kerthelyiségek veszélyesebbek, mint a zsúfolt bevásárlóközpontok.

– A járványügyi intézkedésekkel szembeni bizalmat jelentősen gyengíti a kormány részéről tapasztalt kapkodás, pánikreakció, ötletszerűség, és a megfelelő tájékoztatás hiánya. Márpedig, ha az emberek nem értik, hogy miért van szükség az egyes intézkedések betartására, akkor nagyobb valószínűséggel szegik meg azokat – mutatott rá Arató Gergely.

„A kormány az ujját sem mozdította a vendéglátósokért”

– Nem tartható, hogy a kormány az ujját sem mozdította a vendéglátósokért. Különösen Budapesten, ahol Mészáros Lőrinc szállodáinak jutott pár tíz milliárd, a fővárosi vendéglátósoknak nem. Egyszerűen elengedték a kezüket – írta Facebook-posztjában Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere.

– Szerintem is fontos, hogy lassítsuk a vírust, ahogy lehet. Viseljünk maszkot, tartsunk távolságot, ügyeljünk a higiéniára. És persze védjük kiemelten az időseket, krónikus betegeket. Nem arról beszélek, hogy nyissunk ki mindent, az edzőtermektől a szórakozóhelyekig, csak arról, hogy az észszerűtlen korlátozásoknak vessünk véget. Mert ezen is emberéletek múlnak.

Eddig ismeretlen helyzettel nézünk szembe mindnyájan – mi, politikusok is. Nem szégyen korrigálni. A kormánynak sem lenne az – vonta le a következtetést a polgármester.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy előbb-utóbb nyitni kell, különben a szolgáltatói szektorok végérvényesen bedobják a törülközőt. – A turizmus, a vendéglátás és a szállodapiac eljutott a tűrőképessége határáig – tette hozzá. – Nincs fontosabb, az egészségügyi ellátórendszernél, de most már nem lehet szó nélkül hagyni, hogy Magyarországon sok százezer ember egzisztenciája van romokban. És minél több embernek lesz elege a korlátozásokból, annál valószínűbb, hogy tavaszra összeomlik a járvány elleni védekezés.

Ujhelyi István azt javasolja a kormánynak, hogy a szakmai szervezetekkel megállapodásban, átgondoltan lépjenek az ügyben. A színházak, mozik, cirkuszok, tánc- és zeneművészeti előadások esetében a megfelelő szabályok betartatásával meg lehetne adni az engedélyt az újranyitásra – mondta. Ugyanez vonatkozik a szabadtéri intézményekre, az állatkertekre és vadasparkokra. Át kellene gondolni a nyitást a múzeumok, könyvtárak, levéltárak esetében is. És a vendéglátóhelyek egy része is kinyithatna, egészen pontosan azok, amelyek terasszal, kerthelyiséggel rendelkeznek – sorolta fel.

– Ahogyan kizsigerelte a szolgáltatói szektort a magyar kormányzat, az döbbenetes – zárta gondolatait Ujhelyi István. – Elfogyott a türelem, így jobb addig lépnie a kormánynak, amíg nem lázad fel a magyar társadalom egy része. Okos döntések ahelyett, hogy elszabadul a járvány.