Operatív törzs: Csak akkor nyithatnak a vendéglátóhelyek, ha van elegendő vakcina

Operatív törzs: Csak akkor nyithatnak a vendéglátóhelyek, ha van elegendő vakcina

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Akkor oldhatják fel a vendéglátó egységekre vonatkozó korlátozásokat, amint elegendő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre. A hatóságok folyamatosan nyomon követik az eseményeket, amint lehet, lazítani fognak a szabályokon, de addig kérik a vendéglátósok türelmét – mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői fellépésén.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, a következetes intézkedéseknek és a jogkövető magatartásnak köszönhetően kedvezően alakulnak a hazai járványügyi adatok. 844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 360 418 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 024 főre emelkedett. A tiszti főorvos elmondta, az elhunytak legtöbbje valamilyen alapbetegséggel küzdött, de Magyarországon mindenkit a járvány áldozataként tüntetnek fel, aki elkapta a betegséget.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 243 092 fő, az aktív fertőzöttek száma 105 302 főre csökkent. 3814 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 146 695 fő kapott oltást, közülük 9403 fő már a második oltását is megkapta. – Fontos, hogy ne fertőződjünk meg, ez az alapfeltétele annak, hogy elkerüljük a súlyos betegséget – fogalmazott Müller Cecília.

– Látjuk, hogy sok országban elindult a harmadik hullám, és nagy fejfájást okoznak a mutációk is – mondta az országos tiszti főorvos. Hozzátette: több mutáció is létezik, a magyar hatóságok figyelemmel kísérik ezek alakulását, fontos információ a mutálódás, hiszen azzal megváltozik a vírus tulajdonsága is.

Müller Cecília hangsúlyozta, zajlanak az oltások Magyarországon is, eddig több mint 146 ezer ember kapta meg az első, 9403-an pedig már a második oltást is. – Nincs olyan vakcina, ami 100 százalékos védettséget ad, és a beoltottak száma még nagyon alacsony – tette hozzá a tiszti főorvos.

A vakcinák kapcsán Müller Cecília elárulta, 11 115 fő részére várnak oltóanyagot hétfőn, kedden pedig újabb 25155 fő számára szállít a Pfizer, vasárnap pedig a Moderna oltóanyagából érkezik 9 ezer fő beoltására alkalmas mennyiség. – Mindegyik vakcina működik: a koronavírus ellen úgy tűnik minden típusú vakcina hatásos, ez bővíti a fegyvertárat – tette hozzá. – Rengeteg vakcinát lekötött Magyarország, de ezek beérkezése bizonytalan, ezért minden területről be kell szerezni az oltóanyagokat – fogalmazott Müller Cecília. Kifejtette, kétmillió adagról írtak alá szerződést az orosz gyártóval a Szputnyik V elnevezésű vakcináról, ezek három részletben érkeznek majd: 30, 60 és 90 napra. Hozzátette, a kínai vakcina ügyében is tárgyalások folynak.

– A második adag vakcina esetében hevesebb mellékhatások tapasztalhatók, bőrpír, hőemelkedés, gyengébb láz és izomfájdalom jelentkezhet, de ez teljesen természetes folyamat, nem kell tőle megijedni – fogalmazott Müller Cecília. – Sejtes immunitás indul el a szervezetben, ami azt jelenti, hogy a sejtek „emlékezni” fognak a fertőzésre, és meg tudják előzni a megbetegedés.

Újságírói kérdésre Kiss Róbert elmondta, maszkot kell viselni a 10 ezer főnél nagyobb népességű településeken, parkokban és zöldterületeken ugyanakkor nem kötelező a maszkviselés, a csoportosulásokat azonban ajánlott elkerülni. Müller Cecília elárulta, az orosz vakcinák minden gyártási tételét megvizsgálják a magyar hatóságok. – Az oltásra összesen 1775000 ember regisztrált online vagy levélben – mondta el Müller Cecília.