Egyszeri különmegállapodással kompenzált a kormány több önkormányzatot

Egyszeri különmegállapodással kompenzált a kormány több önkormányzatot

Képünk illusztráció (Fotó: Országos Széchenyi Könyvtár)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ragaszkodik a kormány ahhoz, hogy biztosította az önkormányzatok részére a kulturális dolgozóknak visszamenőlegesen megítélt bértömegemelés fedezetét. Ugyanakkor azt is elismerik, számos önkormányzatnak szüksége volt plusz pénzre, hogy kifizethessék ezeket az összegeket. Ez derül ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkárának válaszából, amelyet Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője intézett hozzá cikkünk apropóján.

Lapunk karácsonyi számában írtunk a múzeumok, könyvtárak és más művelődési területeken dolgozók helyzetéről, akiknek tavaly megítélték a teljes 2020-as évre a visszamenőleges béremelést annak fejében, hogy az addig számos előnnyel járó közalkalmazotti státusz helyett a munka törvénykönyve szerinti „rendes” munkavállalókká váltak. A visszamenőlegesen járó bértömegnövekedés fedezetét azonban a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) és az önkormányzatok sem találták, így az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények dolgozóinak egy része hiába várta a juttatást.

A visszamenőlegesen járó pénzt csak ott kapták meg a dolgozók, ahol ezt az önkormányzat bevételei vagy az állami fenntartású intézmény költségvetése megengedte. Akadt olyan dunántúli önkormányzat, amely bőven tudott fizetni. Az állami fenntartású közgyűjteményeknél pedig arra is volt példa, hogy a béremelésből differenciáltan részesültek a dolgozók: egyeseknek beépült a bérébe némi emelés, máshol viszont alkalmi juttatás lett a bértömegből.

A kulturális alkalmazottak körül kialakult helyzetben az az érdekes, hogy a KKDSZ a megemelt juttatáshoz szükséges bértömegemelésről szóló jogszabályt sem találja. Mint arról beszámoltunk, szeptemberben Krucsainé Hertel Anikó kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkár sem tudott arról, hogy megjelent volna a jogszabály. Ezzel kapcsolatban ugyanis azt írta a KKDSZ-nek: a végrehajtás a Pénzügyminisztériumhoz tartozik, amiről Varga Mihály miniszter várhatóan a hónap végéig intézkedik. Novemberben viszont Krucsainé Hertel Anikó egy értekezleten már arról beszélt, hogy a jogszabály egy júniusi kormányrendeletben megjelent.

Szavai előtt a szakszervezet értetlenül áll a mai napig, emiatt mind az Emberi Erőforrások Minisztériumának, mind pedig a Pénzügyminisztériumnak nyílt levelet küldtek a helyzet tisztázása. Ebben azt kérték, hogy a kormány egyértelműen nevesítse és különítse el az emelés forrását. Jelenleg ugyanis egy végre nem hajtott ígéret létezik csupán – derül ki a levélből.

Cikkünk apropóján Ungár Péter, az LMP képviselője is ennek reményében fordult az Emmi-hez. Azt tudakolta, hogy végül megkapták-e az önkormányzatok a béremelés fedezetét, vagy sem. Ha pedig nem, mikor fizetik ki a jogviszonyváltásban érintett kulturális dolgozókat, illetve arra is kíváncsi volt, hogy mit válaszoltak az érdekképviselet nyílt levelére.

Erre érkezett meg a napokban Rétvári Bence államtitkár válasza. Ebben megismételte a kormány korábbi álláspontját, miszerint a júniusi kormányrendelet a bérfejlesztéshez szükséges forrásokat a kulturális normatíva emelésével biztosította az önkormányzatoknak.

Ugyanakkor Rétvári Bence azt is leírta, hogy a jogviszonyt váltó dolgozók miatt előállt finanszírozási nehézségekkel küzdő önkormányzatok kiegészítő támogatást kaptak. Az államtitkár közléséből kiderül, hogy ezt nem automatikusan folyósították, csak azon önkormányzatoknak adták, amelyről úgy ítélték meg, hogy ez szükséges. A kiegészítő támogatást összesen 47 önkormányzat kapta meg – írta Révári. Hozzátette, hogy a kulturális kormányzat (a már említett) rendelettel biztosított normatíva emeléssel és a kiegészítő támogatással kívánt hozzájárulni a kulturális területen foglalkoztatottak bérfejlesztéséhez.

Csakhogy a kormány által tavaly ősz óta hivatkozott és sokat emlegetett kormányrendeletben nincs szó a kulturális területen dolgozóknak megítélt visszamenőleges emelésről, csupán a lakosságszám alapján beruházásra (például könyvvásárlásra), rendezvényekre fordítható pénzekről.

Dobrovits Orsolya, a KKDSZ elnöke érdeklődésünkre elmondta, továbbra is csupán ígéret a 6 százalékos visszamenőlegesen megítélt bérfejlesztés, annak fedezetének biztosításáról továbbra sem jelent meg a jogszabály. Emellett elmondta, a szakszervezet nyílt levelére azóta sem érkezett válasz hozzájuk.

Még decemberben egyébként szerkesztőségünk is megkereste a két érintett minisztériumot, de lapunknak sem válaszoltak azóta sem.