Hibás technikával oltó orvosok háborognak a tisztiorvosi szolgálat oltási oktatóvideója miatt

Hibás technikával oltó orvosok háborognak a tisztiorvosi szolgálat oltási oktatóvideója miatt

Megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját egy dolgozó az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház szakrendelõjében 2021. január 9-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élénk vita kerekedett közösségi szakmai fórumokon egy, az új típusú koronavírus elleni védőoltás menetét bemutató orvosoknak készült oktató videóból. A tisztiorvosi szolgálat kisfilmjében – Novák Hunor csecsemő és gyermekgyógyász bejegyzése szerint – az ország vezető védőoltási szakembere, Kulcsár Andrea mutatja be, hogyan kell jól beadni a védőoltást. Elhangzik például, hogy fecskendő légtelenítése nem szükséges, „nem kell visszaszívni a vállba adott oltást”, vagy éppen az, hogy a bőrt szét kell lapítani (és nem összecsípni) az oltás előtt.

A gyermekgyógyász szerint a fórumokon az orvosok egy része felháborodott, mert szerintük „szakmaiatlan” az oltás beadása, mivel szerintük vissza kell azt szívni. A beszámolója alapján több, modern ismeretekkel rendelkező kolléga próbálja győzködni a tévhitekhez ragaszkodókat a kommentekben.

https://www.facebook.com/drnovakhunor/posts/3476879392410141

Novák Hunor szerint a vakcinológiával foglalkozó Kulcsár Andrea az ország egyik legprofibb védőoltási szakembere, aki a nemzetközi ajánlásokat próbálja bemutatni. Novák szerint több alázatra lenne szükség a kollégái részéről. Úgy fogalmazott a bejegyzésében, hogy nem háborogni kell, hanem alázattal utánanézni az interneten angolul, és akkor kiderülne, hogy a főorvos mutatja jól az oltás beadását.

Szerinte ez az a szemlélet, ami nagyon hiányzik idehaza: „nem az a szégyen, hogy valamit rosszul csináltunk. Hanem az, ha ez tudomásunkra jut, és nem nézünk utána, nem változtatunk a gyakorlatunkon, nem akarunk fejlődni, sőt: büszkén hirdetjük, hogy mi maradunk a régi rossz gyakorlatunknál” – fogalmazott Novák Hunor a bejegyzésében.