Alapítványi botrány: 1,1 milliárd eltűnt, felelős nincs

Alapítványi botrány: 1,1 milliárd eltűnt, felelős nincs

A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány előadása (Fotó: A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha már két éve nyomoznak, egyelőre senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnál (HMVTA) sejtett sikkasztás gyanúja miatt indult eljárásban. Az egri székhelyű alapítvány a város és térsége fideszes politikusainak megtámogatásával került a hírekbe. Mint arról beszámoltunk, a szervezetnél 1,1 milliárd forint tűnt el nyomtalanul.

Az egri alapítványt a környék vállalkozásainak támogatására hozta létre az állami tulajdonú Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a megyei önkormányzat, illetve Eger és Hatvan önkormányzata. Az alapítvány a gazdaságfejlesztésre kiosztható állami és uniós támogatásokat menedzselte. A pályázó kisvállalkozók cégük beindításához, vagy azok léptékváltásához igényelhettek támogatást. A kiosztott források egy része vissza nem térítendő juttatás volt, de kedvezményes hitelt is igényelhettek a nyertesek.

A HMVTA a Nemzeti Együttműködés Rendszerének fontos Heves megyei lába volt. A kuratóriumi elnök évekig a sokak által Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő embereként számon tartott Farkas Zoltán volt, az ő regnálására esik az 1,1 milliárd forint nyomtalan eltűnése. Az alapítvány 2018-ra rogyott meg, alighanem ez vezetett Farkas távozásához. Arról, hogy mekkora a baj, a megyei közgyűlés egyik bizottsági ülésén elhangzottak lebbentették fel a fátylat.

Az Egriügyek.hu által megszerzett bizottsági jegyzőkönyv szerint az ülésen az újonnan kinevezett Skultéti Vilmos elnök arról beszélt, hogy az alapítvány elődje tevékenysége miatt csőd közeli helyzetbe került. Az elnök a felelősségi kört is körbeírta: „Az előző kuratóriumi elnök úgy tekintett az alapítványra, mintha az a saját üzlete lett volna, ennek megfelelően mindent magához ragadva, az összes számlát, ügyet, még a szervezet weboldalát is saját kezelésben tartott. Az látszott, hogy az előző kuratóriumi elnök a mikrovállalkozások finanszírozására szánt pénzt nem a megfelelő célokra fordította” – derült ki az iratból.

A csőd szélére kormányzott alapítvány önkormányzat számára készített, 2018-as évről szóló beszámolója is ezt erősítette meg. Eszerint a HMVTA pénzügyi helyzete az előző vezetés felelőtlen gazdálkodásának eredménye. Ebből derül ki az is, hogy az alapítvány egyik cégét, a HMVTA Smart Kft.-t kuratóriumi döntés és felhatalmazás nélkül adták el. Ráadásul a kft. előzőleg 83,5 millió forintos tagi kölcsönt kapott az alapítványtól. Az időközben a névváltáson átesett vállalkozás (új neve Advisor Cross-TFS Kft.) azonban felszámolás alá került, így a kölcsön jelentős része is a veszteséget gyarapítja a könyvelésben.
Az alapítvány másoknak is hitelezett. Ezek egy része természetesen megtérült. Közülük azonban számos – köztük politikus által vezetett társaság is – bedobta a törülközőt. A csatolt könyvvizsgálói jelentés úgy fogalmaz, hogy a veszteség megtérülése kétséges, mivel a támogatott társaságok jelentős része felszámolás alá került.

2018-ban az Egri ügyek egy belső irat alapján bemutatta, hogy tucatnyi helyi és környékbeli, aktív vagy már visszavonult, önkormányzati és megyei fideszes politikus is hasznot húzott az alapítványból. Ők gyanúsan egy időszakban nyertek támogatást ingatlanvásárláshoz a HMVTA-tól. Köztük van Turcsányi Dániel (2019-ig Eger alpolgármestere), idősebb Herman István volt fideszes országgyűlési képviselő és a korábbi megyei közgyűlési alelnök fia, de önkormányzati képviselők és Szihalom fideszes polgármestere is. Ezek jellemzően néhány millió forintos támogatások voltak ingatlanvásárláshoz, amihez gyakran kedvezményes hitel is járt, a pályázóknak csupán jelképesnek tűnő önrészt kellett hozzátenniük.

A portál által megszellőztetett egyéb ügyek üthették azonban a nagy lyukakat az alapítvány büdzséjében. Az alapítvány például hozam reményében 600 millió forint értékben vásárolt egy luxemburgi bejegyzésű cégtől (Primatum Fund Management S. á RL.) befektetési jegyeket. Ez azonban jókora bukás lett, a már idézett könyvvizsgálói anyag a befektetett pénzből 272 millió forintos értékvesztéssel, vagyis kárral számolt.
A HMVTA-ban történtek, visszaéléseket felvető történések miatt már a 2018-ban kuratóriumi elnökké választott Skultéti Vilmos vezetése idején tettek feljelentést (Skultéti korábban az átláthatatlanul működő, majd többmilliárdos veszteséggel kimúló állami cég, a Magyar Nemzeti Kereskedőházak vezére volt). Az alapítvány ügyeiben tehát több mint két éve nyomoznak, az eljárást folytató Nógrád Megyei Főügyészség és a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság azonban érdeklődésünkre azt közölte, hogy az ügynek még nincs gyanúsítottja.

Az ügy kipattanása után Varga Mihály pénzügyminiszter is kapott kérdést a Parlamentben. A miniszter a szocialista Korózs Lajos felvetésére arról beszélt, hogy az elsődleges feladat az alapítvány működésének átvilágítása, a kintlévőségek hatékony behajtása, a fizetőképesség helyreállítása. A jelek szerint ez nem sikerült. Az alapítvány ugyanis két hónapja felszámolási eljárás alá került. A felszámoló az Intendáns Kft.

Frissítés: Zajlik a vagyonfelmérés

Cikkünk nyomtatott lapban történt megjelenése után érkezett válasz kérdéseinkre a felszámoló Intendáns Kft.-től. Megkeresésünkben többek között az alapítvány vagyoni helyzetére, a tulajdonában álló ingatlanokra, azok értékeire kérdeztünk rá. Bakó István felszámolóbiztos válaszában azt írta, hogy a hivatalos szervektől érkező megkeresések megválaszolását követően tud tájékoztatást adni a felszámolási eljárásról. Azt azonban közölte, hogy még az eljárás az elején, a követelések, kötelezettségek, vagyonfelmérés szakaszában tart. Hozzátette, a hitelezők érdekeit szem előtt tartva az eljárás jelen szakaszában nem áll módjában nyilatkozni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/4. számában jelent meg január 22-én.