Operatív törzs: A mutánsok terjedése miatt nem lehet még lazítani

Operatív törzs: A mutánsok terjedése miatt nem lehet még lazítani

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs ma is megtartotta tájékoztatónak nevezett fellépését. A már reggel nyilvánoságra hozott friss járványügyi adatok elsorolás után Müller Cecília országos tiszti főorvos kijelentette, hogy az oltások a vakcinák érkezésének ütemében zajlanak, számol be a Telex.

Tegnap 11 115, kedden 25 155 ember beoltására elegendő Pfizer és Moderna vakcina érkezett. A tiszti főorvos felszólította azokat az egészségügyi dolgozókat, akik még nem tették meg, hogy oltakozzanak. Az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is megkezdődött, de miközben ilyen intézményből majdnem 2000 van Magyarországon, még csak 80-ban sikerült elkezdeni az oltást.

Müller Cecília szerint, bár jelenleg jól áll a magyar járványhelyzet, csökken az új fertőzések és az aktív fertőzöttek száma is, nem múlt el a fenyegetés. A fő veszélyt a mutáns koronavírusok terjedése okozza. Míg a brit mutáns ellen ugyanolyan jól működnek az oltások, mint a korábbi változat ellen, a brazil és a dél-afrikai mutánsról ez nem egyértelmű (sőt, utóbbiról olyan laborkísérletek láttak napvilágot, hogy bizonyos mértékben képes kicselezni az immunrendszert – bár az nem egyértelmű, hogy ez mit jelent a vakcinák hatékonyságával kapcsolatban).

A rendőrség tegnap is sokak ellen intézkedett, akik nem hordtak maszkot, vagy megszegték a kijárási és gyülekezési tilalmat. Újságírói kérdésekre most (sem) jutott idő.