Vezető ápoló a súlyos állapotú betegekről: Gyakorlatilag megfulladnak, bár ez nagyon kemény szó

Vezető ápoló a súlyos állapotú betegekről: Gyakorlatilag megfulladnak, bár ez nagyon kemény szó

Egy magyar ápolónő védőfelszerelésben egy beteg pulzusát méri a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinte példa nélküli, hogy arcát és nevét vállalva szólaljon meg a koronavírus-ellátás frontvonalában dolgozó szakember a hazai nyilvánosságban. Pappné Huszár Erika, a Szent László és Szent István kórház Covid intenzív osztályának vezető ápolója a Blikk című bulvárlapnak beszélt a mindennapokról. – Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne. Ha a kinti létben élő emberek látnák nap mint nap, hogy ezek a betegek hogyan halnak meg, küszködve a levegővétellel… Gyakorlatilag megfulladnak, bár ez nagyon kemény szó. A kollégáimat is motiválja az oltásra, hogy nem így kell meghalni – magyarázta a főnővér, aki már beoltatta magát a vírus ellen.

Elmondta, hogy a járvány második hullámban sokkal több beteg volt, mint az elsőben. Olyan nagy volt a terhelés a kórházon, hogy saját létszámával nem tudta az ellátást biztosítani. Az átvezényelt dolgozókkal tudtak urrá lenni a helyzeten. Az osztályon mindenki 12 órákat dolgozott naponta. Beszélt arról is, hogy a megterhelés miatt a dolgozókat ért érzelmi állapottal nincs idejük foglalkozni.

Mint mondta, korábban ő nem akarta magát beoltatni, de karácsony után megváltozott az álláspontja: „Amikor végre sikerült 25-én megünnepelni a karácsonyt, elnéztem a családtagjaimat, és arra gondoltam, tartozom nekik annyival, hogy beoltatom magamat, hiszen nap mint nap kiteszem magam a lehetőségnek, hogy megfertőződöm. De tartozom a társadalomnak is ezzel”.