A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára

A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára

Orbán Viktor édesanyja, Orbán Győzőné, édesapja, Orbán Győző és fia, Orbán Gáspár (b-j) 2018. május 10-én az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol újra miniszterelnökké választották Orbán Viktort (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megerősítjük, hogy a három magyar állampolgár közül az egyik személy a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár volt. Ugyanakkor cáfoljuk, hogy a képzésen résztvevők HM ösztöndíjasként vettek volna részt – ezt válaszolta szerdán a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Hvg.hu-nak, miután a lap január 11-én közérdekűadat-igényléssel fordult a szaktárcához.

A Hvg.hu arról is érdeklődött a HM-nél, hogy milyen szempontrendszer alapján választották mások mellett Orbán Gáspárt. Ezzel kapcsolatban a tárca úgy válaszolt, hogy a jelentkezésre a szolgálati út betartásával, az állományilletékes parancsnok felterjesztése alapján, az adott szakterületért felelős szerv (szakmai felelős) jóváhagyásával kerülhet sor. „Az állományilletékes parancsnok a kiválasztás során figyelembe veszi a jelölt egyéni motivációját, alkalmasságát, nyelvi felkészültségét, végzettségét, tervezett beosztását, feladatkörét, szakmai előéletét, ideértve a polgári életben szerzett tapasztalatot is” – írták, hozzátéve, hogy a külföldi képzésen történő részvétel feltétele tanulmányi szerződés megkötése, valamint a munkáltatói jogkör gyakorló (állományilletékes parancsnok) döntése (vezénylési parancsa).

Az ügyről közel két hete még a Telex számolt be, amely a Népszavára hivatkozva azt írta, hogy Orbán Gáspár a minisztérium ösztöndíjasaként, tehát közpénzből tanulhatott a brit katonai elitiskolában, a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián, ahol lapértesülések szerint a kurzus díja fejenként 93 ezer font, azaz több mint 37 millió forint.

A Hvg.hu mostani cikkében arról azonban nem kapott tájékoztatást, hogy ha nem a HM fizette a kormányfő fiának külföldi tanulmányait, akkor melyik intézmény.