Egyes kormánymédiumokat is tilt az új állami szoftvercsomag

Egyes kormánymédiumokat is tilt az új állami szoftvercsomag

Orbán Viktor vajon a Digitális Jólét szoftvercsomagjával használja a laptopját? (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A napokban adott hírt róla az állami hírügynökség, hogy „hétfőtől válik elérhetővé az ingyenesen letölthető digitális jólét szoftver alapcsomag, amellyel a kormány az egyre kevésbé nélkülözhető digitális hozzáférés lehetőségét teremti meg a magyar embereknek”. A Magyar Hang informatikai szakértő bevonásával tesztelte, hogy mit nyújt a kormányzati ingyenszoftver-csomag, valamint összevetettük a illetékes minisztérium által ígért funkciókat a valósággal.

Az ITM parlamenti államtitkára, Schanda Tamás által jegyzett közlemény szerint a digitális jólét szoftver alapcsomag könnyen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága operációs rendszereket és irodai programokat. „Az alapcsomag böngésző, levelező és multimédia programokkal felszerelve teszi lehetővé a számítógépes munkavégzés, tanulás és szórakozás mellett a hivatali ügyek elektronikus intézését” – ígérte a minisztérium.

Ehhez képest a csomag tartalma olyan, eddig is ingyenesen hozzáférhető szoftvereket tartalmaz, amelyeket korábban is letölthettünk azok gyártóinak oldaláról, minden megkötés nélkül, az állami csomag viszont tartalmaz korlátozásokat.

Az államtitkár kitért arra is, a digitális jólét szoftver alapcsomagba elsősorban magyar kis- és középvállalkozások által fejlesztett vagy testreszabott szoftverek kerültek be. Az alábbi programokat találtuk az állami szoftvercsomagban, fejlesztőik többségében az államtitkár állításával ellentétben nem „magyar kis- és középvállalkozások”:

  • levelezőprogram: Thunderbird, The Mozilla Foundation, USA, eddig is elérhető volt ingyenesen
  • webböngésző: Chrome és Firefox, fejlesztő: Google és The Mozilla Foundation, mindkettő USA, eddig is elérhetők voltak ingyenesen
  • dokumentumszerkesztő: LibreOffice Writer, fejlesztő: The Document Foundation, Németország, eddig is elérhető volt ingyenesen
  • táblázatkezelő: LibreOffice Calc, fejlesztő: The Document Foundation, Németország, eddig is elérhető volt ingyenesen
  • előadás-készítő: LibreOffice Impress, fejlesztő: The Document Foundation, Németország, eddig is elérhető volt ingyenesen
  • egyéb programok: jegyzetfüzet, médialejátszó, naptár

A minisztériumi közlemény azzal is kecsegtet, hogy „az alapcsomag minden programja, a telepítést és a használatot segítő összes útmutató, segédlet és oktatóanyag magyar nyelvű”. Lapunk tesztje más eredményt hozott, rengeteg helyen hiányzik a magyarítás.

A kormányzati operációs rendszer felületének beállításai (hogy nézzenek ki a menük, hogy működjenek, hány sort görgessen az egér, stb.) is csak angolul érhetők el.

Schanda Tamás azt nyilatkozta, hogy az idősebbek testreszabott, felhasználóbarát profilt kérhetnek, a gyermekeknek biztosított fiókokban pedig nem engedik betölteni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által veszélyesnek minősített oldalakat. Ezzel szemben tesztünk alatt azt tapasztaltuk, hogy mindhárom felhasználási módban („normál”, „idős” és „gyerek”), még az úgynevezett admin avagy rendszergazdai jogosultságokkal rendelkező módban is rengeteg oldalt tilt a kormány szoftvercsomagja. A honlapok tiltását nem is lehet egyszerűen megszüntetni, mivel azok nem a böngészőkbe, hanem a csomag részeként érkező Linux operációs rendszerbe vannak „égetve”.

A tiltott honlapokat böngészve az derül ki, hogy a legtöbb pornóoldalt nem látogathatják az állami szoftvercsomag szépkorú felhasználói. (A csomagot külön ajánlja annak hivatalos honlapja a „szépkorú felhasználók számára”. Azt írják: „Az idősebb felhasználók gyakran nehezebben azonosulnak napjaink felgyorsult életütemével és az ezzel járó információáradattal, ezért az idősebb korosztály számára a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag egy testreszabott felhasználói profilt kínál.”)

Ám ezen felül találtunk néhány csemegét is. Tiltják például az 576.hu videójátékboltot is (ami a playitstore.hu-ra irányít át), valamint Voksán Virág magyar celeb, fotómodell és lemezlovas voksanvirag.hu oldalát. De a tevéjüket virtuálisan nevelők sem örülhetnek, tiltott a TeveClub weblapja is, ez az az oldal, ahol azok gyűlhet(né)nek össze, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy legyen egy saját, külön bejáratú virtuális tevéjük.

A közéleti lapok közül tiltás alá esett az inkább ellenzéki Nyugat.hu, és most jön a meglepetés: blokkolja az állami szoftvercsomag a kormánypropaganda zászlóshajóját, az Origót is. Ez aligha egy őszinte belátást lehet a kormány részéről, sokkal inkább egy át nem nézett, valahonnan lemásolt tiltólistára gyanakodhatunk:

Tiltja az Origót az új kormányzati NER-linux.

A csomag egyébként a tiltott kategórián túl támogatott honlapokat is ajánl felhasználóinak. Ha új, üres lapot nyitunk a böngészőben, akkor ott találhatjuk meg ezen ajánlott lapokat, és ebben is vannak érdekességek: a közéleti lapok közül természetesen a közmédiát ajánlják a figyelmünkbe, a videómegosztóknál pedig a Videát, amely a tiltottaknál szereplő Origo videós felülete. De megtaláltuk az egyéb könyvjelzők között egy népszerű videójátékhoz (Grand Theft Auto V) ún. cheateket („csalások", amikkel könnyebben előrébb juthatunk a játékban) kínáló oldal linkjét is.

Itt böngészheti a támogatott lapok listáját: http://drive.google.com/file/d/1t7T-2m8JQdZgnwB0b50_EzpUHxXpLSAt/

Aki kedvet kapna a digitális jólét szoftver alapcsomag letöltéséhez, az megteheti a www.szoftveralapcsomag.hu oldalon. Az oldal gyakran nem, vagy nehezen elérhető.