Koronavírus: 1004 új fertőzött

Koronavírus: 1004 új fertőzött

Védőfelszerelést viselő orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2020. december 11-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

1004 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést – derül ki a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra létrehozott kormányzati oldal legfrissebb adatiból. Ez azt jelenti, hogy a vírus hazai megjelenése óta már 361 881 embernél diagnosztizálták a betegséget.

Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg, így a koronavírus már 12 198 áldozatot követelt itthon. Közben a gyógyultak száma is folyamatosan nő, már 246 596-an vannak túl a betegségen. Jelenleg 103 087 aktív fertőzöttről tudni. 3809 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormányzati tájékoztatásból kiderül, hogy eddig 152 704-en kaptak oltást, közülük 17 772-en már a második vakcinán is túl vannak. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lassan lezárul, és az idősotthonokra összpontosulnak majd, amennyire azt a rendelkezésre álló vakcina lehetővé teszi.

A kormány közben szerdai ülésén tárgyalja a védelmi intézkedések fenntartását. – A kormány szeretne mielőbb nyitni, de ahhoz a tömeges oltásra, ahhoz pedig elég vakcinára van szükség. Az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina jön, ezért is keresünk más vakcinabeszerzési lehetőségeket – olvasható a tájékoztatóban. Mint írták, a kormány számításai szerint, ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehetne feloldani a korlátozásokat. Felidézték, hogy Magyarország egymillió ember oltására elég Szputnyik V. vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal, amely három ütemben fognak megérkezni. Az orosz vakcinát a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezte. A kínai Sinopharm vakcináról is zajlik a tárgyalás és a hatósági vizsgálat. – Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak – szögezték le.

Címkék: koronavírus