Szijjártó Péter: Nem hagyhatjuk, hogy szélsőséges alakok határozzák meg az ukrán–magyar kapcsolatokat

Szijjártó Péter: Nem hagyhatjuk, hogy szélsőséges alakok határozzák meg az ukrán–magyar kapcsolatokat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Mercedes kecskeméti gyárában tartott sajtótájékoztatón 2020. december 14-én (Fotó: MTI/KKM)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár kedden este vérontással fenyegető, levelet kapott több kárpátaljai magyar intézmény is, Szijjártó Péter elutazott Kijevbe.

A Magyar Hang is beszámolt róla, hogy „ukrajnai hazafiak” aláírással ellátott levelet kapott Magyarország kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzulátus, a beregszászi konzulátus, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ. – Mi, ukrajnai hazafiak közöljük veletek, hogy amennyiben külügyminiszteretek, Szijjártó Péter Ukrajnába utazik, cselekedni fogunk. Elfáradtunk azt szemlélni, ahogyan Magyarország megpróbálja elvenni a területünket. Cselekedni fogunk. Szélsőségesen keményen. Ha a miniszteretek Ukrajnába jön, nagy vérontásra készüljetek, magyar vér fog folyni – áll az ukrán nyelvű levélben. 

Szijjártó Péter a közösségi oldalán tett közzé egy videót szerdán reggel arról, hogy elindul Kijevbe. Mint mondta, sajnos az elmúlt időszakban némi átmeneti enyhülést követően ismételten nagyon rossz irányba indultak meg Ukrajna és Magyarország kétoldalú kapcsolatai. Éppen azért utazik oda, hogy ukrán kollégájával megvitassák annak lehetőségét, hogyan tudják megállítani ezeket a rendkívül negatív folyamatokat. Szavai szerint nyilvánvalóan ez lenne az érdeke Ukrajnának és Magyarországnak, illetve a Kárpátalján élő magyarságnak is. – Remélem, hogy valamifajta kompromisszumra jutunk vagy legalább valami irányt fel tudunk majd vázolni közösen – mondta.

A külügyminiszter is kitért rá, hogy kedd este az ukrajnai képviseleteik elég durva hangvételű fenyegetést kaptak, mindenféle vérontást helyeztek kilátásba önmagukat ukrán hazafinak nevező személyek a tárgyalások létrejötte esetén. – Nyilvánvalóan nem hagyhatjuk, hogy ilyen szélsőséges alakok határozzák meg azokat a törekvéseinket, amelyek a határon túli magyarok érdekét és az ukrán–magyar kétoldalú kapcsolatok javítását irányozzák elő – szögezte le. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrán hatóságok teszik majd a dolgukat és megvédik a Kárpátalján élő magyarságot, és érvényt szereznek a jogállamiságnak és a biztonsági követelményeknek.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.