A Semmelweis Egyetem is modellt vált

A Semmelweis Egyetem is modellt vált

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Semmelweis Egyetem Szenátusa csütörtöki ülésén elfogadott határozatával 41 igen szavazat és 1 tartózkodás mellett támogatta, hogy az egyetem hat karával, köznevelési és szakképzési intézményeivel, valamint az orvos- és egészségtudományi képzéssel szerves egységben lévő klinikai központjával együtt az állam által alapított, közfeladatot ellátó közérdekű alapítvány fenntartásában működjön – közölte honlapján az intézmény.

A csütörtök délután megjelent tájékoztatás szerint előzetesen véleményezték a kérdést a karok, a Klinikai Központ, a Doktori Iskola, a Közalkalmazotti Tanács, az érdekvédelmi és hallgatói szervezetek, valamint a központi főigazgatóságok.

Az átalakítás – mint írták – az állami finanszírozású képzések típusát, összetételét, nagyságrendjét nem érinti és az egyetem TB-finanszírozott betegellátó tevékenysége is változatlan marad. Az egyetem szerint a modellváltás hozzájárul annak a célnak az eléréséhez, hogy a Semmelweis bekerüljön a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye közé és emelkedni tudjon a betegellátás színvonala.

A modellváltásról várhatóan pénteken szavaz a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenátusa, a Debreceni Egyetemen pedig már megszületett a döntés az alapítványi működésről.