Márciusig maradnak a korlátozások, kilencven nappal tovább tarthat a rendkívüli jogrend

Márciusig maradnak a korlátozások, kilencven nappal tovább tarthat a rendkívüli jogrend

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szerdai kormányülésen meghallgatták az operatív törzs beszámolóját, és azt állapították meg, a novemberi intézkedésekkel sikerült megfékezni a járvány terjedését. A szakértők szerint a járványügyi intézkedések enyhítése újabb hullámhoz, és később még radikálisabb szigorításokhoz vezethetne, mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfó kezdetén. Mint kifejtette, más országokban megindult a harmadik hullám, és sokkal szigorúbb szabályok vannak érvényben, mint nálunk. Ezért a szabályok fenntartása indokolt, jegyezte meg.

A november óta hatályban lévő szabályok így március 1-jéig lesznek érvényben. Miután a rendkívüli jogrend meghosszabbítása szükséges ehhez, a kormány kérni fogja, hogy kilencven nappal tegyék ezt meg. A kormány saját hatáskörben tizenöt nappal hosszabbíthat. Két esetben van lehetőség Gulyás szerint az enyhítésre: egyrészt, ha még kevesebb lesz az aktív fertőzött a mostaninál. Már most is jóval kevesebb az egy hónappal ezelőttinél, jelenleg százezer körüli az aktív fertőzöttek száma. A másik lehetőség, ha jóval több vakcina áll majd rendelkezésre, mondta a miniszter.

Európa le van maradva az oltásokkal Gulyás szerint, így mindent meg kell tenni, hogy más helyről is tudjunk beszerezni vakcinát. Az AstraZeneca magyar engedéllyel is rendelkezik, de az Európai Unió még mindig nem hagyta jóvá a vakcinát, miközben az Egyesült Királyságban már oltanak vele. A Szputnyik orosz oltóanyagot alapos vizsgálat után engedélyezték, biztonságos a vakcina, és a legjobb technikával készült, mondta a miniszter. A német kancellár is kijelentette már, hogy vakcinaügyben az oroszokkal való együttműködés rendben van, és humanitárius tevékenységnek minősül. A Sinopharm kínai vakcina hatékonysága szintén nagyon jó, több mint 15 millió embert oltottak már be vele, Délvidéken magyarokat is. A kormány úgy döntött, hogy minden a világban alkalmazott vakcinát, amivel több mint egymillió embert beoltottak már, veszélyhelyzeti engedéllyel látnak el.

Gulyás kijelentette, pontosan látják, mely területeken okoz a zárlat súlyos gondokat. Tudják, hogy a vendéglátóhelyeknek komoly problémát jelent a jelenlegi szabályok betartása. Ezért mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének felgyorsításáért, tette hozzá. Hétmilliárd forintot a kincstár már utalt, ezt fel kívánják gyorsítani. Amikor lazítás lesz, elsőként a vendéglátóhelyeket fogják kinyitni.

A közfoglalkoztatási béremelésre is javaslatot tett a Belügyminisztérium, a garantált közfoglalkoztatási bér 110 ezerre nő. A kisboltok támogatási rendszeréről is döntöttek, 45 milliárd forintot biztosítanak a falvakban működő kisboltok támogatására. Sok helyütt be kellett zárniuk az elmúlt években, a kormány pedig azt szeretné, ha a közszolgáltatások mindenütt elérhetőek lennének.

Mi a kormány álláspontja arról, hogy Gyöngyös polgármestere, Hiesz György soron kívül kapott oltást, érdeklődött a közmédia. A kormánypárti média a napokban kapta fel az ellenzéki településvezető ügyét, Gulyás pedig most elmondta: mindenkit arra kérnek, hogy tartsa be az oltási sorrendet. A Magyar Nemzet néven megjelenő napilap azt vetette fel, hogy ellenzékiek a vendéglátóhelyek megnyitását kérik, miközben ősszel hasonló esetszámok mellett zárást szorgalmaztak. (A lap kérdésével szemben különböző képviselőkről van szó. Most Ujhelyi István és Soproni Tamás szólalt fel a nyitás mellett, de ősszel nem ők sürgették elsősorban a zárást.) Gulyás Gergely azt válaszolta, nem lehet egyszerre nyitást szorgalmazni, és a vakcinabeszerzéssel szemben fellépni. Utalva ezzel például a kínai oltóanyag engedélyeztetésére. Csakhogy utóbbival szemben sem Ujhelyi vagy Soproni szólaltak fel.

Kérdésként merült fel az is, szükséges lesz-e a nyájimmunitás elérése az enyhítéshez. Gulyás azt felelte, hosszú távon a megoldás a vakcina, de már a teljes átoltottság előtt is lehetséges a nyitás. Visszatérhetünk-e arra a fázisra, hogy vendéglátóhelyekre be lehet ülni, a fogyasztáson kívül mindig maszkot viselve? A miniszter azt mondta, remélhetőleg minél előbb.

Február végére van esély arra, hogy 300 ezer emberre elegendő oltóanyagot kapunk, mondta Gulyás. Oroszország arra volt képes, hogy erre kötelezettséget vállaljon. Később pedig még hétszázezer emberre elegendő vakcina jöhet onnan. Kapacitását tekintve ez kisebb, mint a kínai vagy az amerikai, de mindenhonnan igyekeznek beszerezni, minden élet számít, mondta.

Korábban azt ígérték, az emberek választhatnak majd az oltóanyagok közül. Mi lesz, ha az orosz nem fog teljesen elfogyni, mert nem igénylik majd annyian? Gulyás szerint jelenleg értelmetlen feleslegesen fennmaradó vakcinákról beszélni, a valóságtól elrugaszkodott ez a fogalom, minthogy továbbra sincs elegendő összességben. Tavalyi évben a járvány napi szinten több mint tízmilliárdos kárt okozott a gazdaságnak, ezért egyébként lényegtelen is, mibe kerül a vakcina, és végül marad-e belőle, fogalmazott a miniszter. Ugyanis jóval nagyobb kárt okoz a jelenlegi helyzet fennmaradása, mint az, ha esetleg több vakcina érkezik, mint amennyit fel tudnak használni.

Varga Judit a lakhatási támogatás mellett a csokot is igényelte lakásához. Gulyás szerint viszont gusztustalan balliberális propagandáról van szó, és az igazságügyi miniszter etikusan járt el minden esetben. Amikor ők a csok-kedvezménnyel éltek, akkor Brüsszelben dolgoztak, és onnan Balatonhenyére kívántak hazatérni. Gulyás maga kérte akkor Vargát, hogy térjen haza államtitkárnak. Vagy öt éven belül Balatonhenyére költöznek, vagy a támogatással nem fognak élni, de jelenleg nem követtek el szabálytalanságot, mondta a miniszter. Hozzátéve, hogy szerinte az RTL Klub és más sajtóorgánumok az ellenzéki pártok szerepét kívánják betölteni.

Nem igaz, hogy az AstraZeneca vakcinájával csak hatvanöt év alattiakat lehet majd oltani, mondta Gulyás. A Sinopharmból pedig ötszázezer oltóanyagra számítanak a következő hónapban. Kifejezetten felelőtlennek tartja, ha nagyon hosszú vizsgálatok előzik meg az engedélyezést, miközben már sok embert oltottak be az adott vakcinákból. Azt pótcselekvésnek tartja, ha pert indítanának a vakcinák lassú érkezése miatt, szerinte akkor leszünk előrébb, ha elég oltóanyag jön az országba. És szerinte jelenleg nem is az a gond, hogy nagy lenne a bizalmatlanság, mert lényegesen többen igényelték eddig a vakcinát, mint ahányakat be tudnak most oltani.

A Pfizer szállítási szerződését tényleg nem lehet megtámadni? Számos országban elégedetlenség van, több helyütt a kormányokkal szemben is, mondta Gulyás. Ahol a szabályok hetente változnak, és az enyhítést szigorítás követi, ott az elégedetlenség növekedhet, jegyezte meg. Ilyenkor pótcselekvés szerinte a szerződést megtámadni. A legfontosabb, hogy gyorsabban több oltóanyagot szerezzenek.

Elégséges-e idénre a négy százalékos minimálbér-emelés? Ha a 2010 óta folytatott emelést folytatni tudják, közeledni fogunk szerinte az osztrák életszínvonalhoz.

Igaz-e, hogy a kínai vakcinák ára lényegesen magasabb a nyugatiéknál, kérdezte a Hvg. Gulyás nem hiszi, hogy a Pfizertől lényegesen eltérne a kínai oltóanyag ára, de szerződést még nem írtak alá. A Pfizer például kifejezetten drága, az AstraZeneca olcsóbb, mondta.

Mit tervez tenni a kormány, ha február 1-jén polgári engedetlenség keretében több üzlethelyiség kinyit majd? Az Azonnali kérdésére Gulyás azt mondta, mindez csak törvénysértő lenne, és a polgári engedetlenség esetében szükséges egy magasabb cél, amivel indokolják a nyitást. Így ha valaki így tesz, hatvan napra bezáratják majd azt a helyet, a hatóságnak fel kell lépnie, válaszolta a miniszter. Szerinte nem szórakozásból vannak ezek a szabályok, és mindenkinek be kell tartani azokat.

Lapunk a Facebook-törvény beterjesztésére kérdezett rá. Hogyan terveznének törvényileg számon kérni feltételezett ideológiai tiltásokat egy közösségi oldalon? Úgy, hogy Magyarországon van egy alkotmányos rend, ezeket kellene érvényesíteni, mondta Gulyás. A jelenlegi szabályok szerinte a klasszikus liberalizmus elveit lábbal tiporják, az állami autoritást pedig sértik. Nem jogsértéshez fűzött, hanem önkényes jelenleg a cenzúra. Így aki a klasszikus liberalizmus elveit elfogadja, nem támogathatja a mostani helyzetet, jelentette ki a miniszter.

A járvány második hulláma hogyan érinti a szociális- és idősotthonokat? Hiszen tavasszal a halálesetek negyede a hasonló intézményekhez kötődött, akkor ezt az adatot közölték is. Mi az oka most a titkolózásnak? Erre szintén lapunk kérdezett rá. A közérdekűadat-közlésre a tavaszival azonos szabályok vannak érvényben Gulyás szerint. Nagyon fontos szerinte a jogintézmény, de ennél csak egy fontosabb, a védekezés, így jó lenne, ha az energiát arra tudnák koncentrálni, mondta. Ezzel ellentétesnek nevezte, hogy olyan adatokat kelljen összeállítaniuk, amik nem állnak rendelkezésre. De ha valaki közérdekűadati-génylést nyújt be, megkaphatja majd a szükséges adatokat, zárta a csütörtöki sajtótájékoztatót.