Gulyás Gergely: Nem állnak rendelkezésre az idősotthonok fertőzöttségi adatai

Gulyás Gergely: Nem állnak rendelkezésre az idősotthonok fertőzöttségi adatai

A Kormány.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közéredekűadat-közlésre a tavaszival megegyező szabályok vannak érvényben. Ennek megfelelően a hatóságok eleget fognak tenni az adatközlésnek. Természetesen nagyon fontos a közérdekűadat-igénylés, de ennél csak egy dolog a fontosabb, a védekezés. Ezért jó lenne, ha az energiát a védekezésre tudnánk koncentrálni, nem pedig olyan adatok összeállítására, amelyek egyébként nem állnak rendelkezésre – fejtette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére reagálva a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergelytől harmadik alkalommal kérdeztük ugyanazt:

„Nyár vége óta gyakorlatilag semmilyen használható adatot nem oszt meg arról a kormány, hogy a járvány második hulláma hogyan érinti a szociális otthonokat és idősotthonokat. Az információ azért lehet fontos, mert tavasszal a halálesetek negyede ezekhez az intézményekhez kötődött. Müller Cecília tiszti főorvos Szél Bernadett novemberi közérdekűadat-igénylésére reagálva azt közölte, 90 napot kér az adatok közlésére, vagyis legkorábban februárban tudhatjuk meg a tavaly őszi adatokat. Mi az oka a titkolózásnak? Milyen technikai és jogszabályi akadályai vannak annak, hogy az adatokat ugyanúgy közöljék most is, mint ahogy ezt tavasszal megszokhattuk?”

Kérdésünk az előző kormányinfók alkalmával valamilyen oknál fogva nem hangozhatott el, most azonban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő felolvashatta és érkezett is a válasz.

A kancelláriaminiszter szavaiból ugyanakkor nem derült ki, a járvány két hulláma közötti hónapokban milyen változások történtek az adatkezelést illetően, mint ahogy az sem, ha tavasszal kulcsfontosságú jelentőséget tulajdonítottak a járvány szociális és egészségügyi intézményekben való terjedésének, akkor hogyan lehetséges, hogy most még az adatok sem állnak rendelkezésre, azok összeszedése negyedévet vesz igénybe.

Gulyás hárítása azért is figyelemre méltó, mert a koronavirus.gov.hu oldalon tavaly augusztus 27-én, tehát a második hullámot közvetlenül megelőzően megjelent, kimondottan az idősotthonokra vonatkozó tájékoztatásban az áll:

„Az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri az idősotthonok járványügyi helyzetét. A fenntartók felelőssége továbbra is fokozott a védekezés megszervezésében és a járványügyi szabályok betartásában. A kormány által indított nemzeti konzultációnak is az egyik fontos témája az idősotthonok védelmének további erősítése.”

Ugyanebben a tájékoztatásban adatok is szerepelnek. „A járvány kezdete óta 142 az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden negyedik elhunyt idősotthon lakója. A legfertőzöttebb idősotthon továbbra is a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthon, ahol 55 idős ember halt meg, és összesen 313 lakónál igazoltak a koronavírus-fertőzést.(…) Az országban összesen eddig 38 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést,14 budapesti és 24 vidéki intézményben. Összesen 923 idősotthon lakónál és 148 dolgozónál mutatták ki a koronavírust (…) 875-en már meggyógyultak.” – írta akkor a kormányzati tájékoztatási oldal. És a korábbi hónapokban is időről időre beszámoltak idősotthoni adatokról, főleg a Pesti úti intézményt megnevezve.