Szijjártó Péter ismét a migrációról és annak egészségügyi kockázatáról beszélt

Szijjártó Péter ismét a migrációról és annak egészségügyi kockázatáról beszélt

Szijjártó Péter lengyel tárgyalása (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megengedhetetlen, hogy újabb migrációs hullámok egészségügyi kockázatnak tegyék ki Európát, Magyarország és Lengyelország ezért továbbra is ellenezni fogja a Brüsszel által folyamatosan szorgalmazott letelepítési kvótát – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Varsóban.

– Az Európai Unióban (EU) kettős kihívással szembesülünk most, az egyik az oltóanyagok rendkívül lassú beszerzése, a másik pedig a küszöbönálló újabb migrációs hullámok egészségügyi kockázata – fogalmazott Szijjártó Péter az MTI-nek az egynapos varsói látogatás tárgyalásainak fő témáiról. Megengedhetetlennek nevezte, hogy Brüsszel továbbra is a kötelező letelepítési kvótát próbálja ráerőltetni az EU-tagállamokra.

– Oltás nélkül lévő emberek százezreinek Európába hozatala újabb lendületet adna a világjárványnak itt, miközben az EU-ba irányuló oltóanyag-szállítások jóval lassabbak, mint amit előzetesen várni lehetett volna – mondta. Egyúttal felidézte, hogy az Európai Bizottság (EB) nemrégiben 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal állapodott meg arról, hogy megkönnyítik számukra a migránsok beérkezését Európába. Mint Szijjártó Péter közölte, a lengyel belügyminiszterrel, Mariusz Kaminskivel csütörtökön megállapodtak arról, hogy „végsőkig gátolják és vétózzák” az EB ezen törekvését.

A miniszter lengyel partnereivel arról is megállapodott, hogy az akadozó európai uniós oltóanyag-szállítások kapcsán folyamatosan egyeztetnek. Fontosnak nevezte, hogy a két ország legyőzze a koronavírus-járványt, ebben az összefüggésben rámutatott: a lengyel és a magyar gazdaság is minden nap újabb és újabb veszteségeket szenved el a korlátozó intézkedések miatt. Mindkét ország egyértelmű érdekének nevezte, hogy az intézkedéseket minél előbb el tudják kezdeni feloldani. – Ehhez pedig arra van szükség, hogy az emberek életét meg tudjuk védeni az oltóanyagnak köszönhetően – mondta.

Kiemelte a lengyel és a magyar gazdaság szoros egymásra utaltságát. A magyar gazdaság járvány utáni új lendületéhez elengedhetetlen a lengyel gazdaság minél hamarabbi felépülése is, mert Lengyelország negyedik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált Magyarországnak