A háziorvosok elkezdik a legidősebb regisztráltak oltását, engedélyezték a kínai vakcinát

A háziorvosok elkezdik a legidősebb regisztráltak oltását, engedélyezték a kínai vakcinát

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára beszámol az országos pedagógus tesztelés eredményéről az Operatív Törzs online tájékoztatóján 2020 december 1-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő héten elkezdődik a legidősebb regisztrált személyek oltása a háziorvosok közreműködésével, Moderna és Pfizer vakcinával, mondta el György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs tájékoztatóján pénteken. Müller Cecília országos tiszti főorvos azt közölte: jövő hét végéig lezárulhat a Szputnyik V oltóanyag hazai vizsgálata, az Országos Gyógyszerészeti Intézet pedig pénteken engedélyezte a kínai Sinopharm vakcinát.

Minden megyében és Budapesten is helyi oltási munkacsoportokat hozott létre az operatív törzs, amelyeknek az oltási folyamat szervezése a feladata, mondta el az országos oltási munkacsoportot irányító György István, Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs tájékoztatóján pénteken.

Eddig összességében Magyarországon 200 ezer ember oltásához érkezett oltóanyag 175 ezer ember már megkapta a koronavírus-oltást, a hét végéig a teljes mennyiséget eloltják majd. Ezekben a napokban lezárják az idősotthonok lakói és az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltását. Akik még nem kapták meg az oltást ezekből a csoportokból, később is be lehet őket oltani igény szerint, mondta György István. 

Nem maradhat eloltatlan vakcina, hangsúlyozta az államtitkár, ezért szigorúan kérték az oltási munkacsoportokat, hogy ha maradék oltóanyag keletkezik, meg kell szervezni, hogy olyan személy kaphassa meg, aki az előzetesen regisztrált idősek közül kerül ki, vagy egészségügyi dolgozó.

Ha nem sikerül az eloltása adott napi vakcinamennyiségnek, akkor hatnál kevesebb személy számára már nem nyitnak ki új ampullát – egy ampullában ugyanis, mint az államtitkár későbbi megjegyzéséből kiderült, tíz ember beoltására alkalmas oltóanyag található. Akiket adott időpontban oltottak volna, de az ampulla fel nem bontása miatt kimaradnak, később kapnak oltást. 

Jövő héten megkezdik a regisztrált legidősebbek oltását az államtitkár elmondása szerint, ebben számítanak a háziorvosok közreműködésére. Az ezzel kapcsolatos feladatokat a mai napon kapják majd meg levélben a háziorvosok. Megkapják a regisztrált legidősebb személyek listáját, elérhetőségét. Ennek alapján keresik meg ezeket a személyeket a háziorvosok időpontegyeztetés céljából.

1800 olyan háziorvosi körzet lesz, amely kap majd egy ampullányi, tehát öszsen tíz adag Moderna vakcinát, és tíz személlyel kell leegyeztetniük az oltást. Összesen tehát 18 ezer embert oltanak majd be így Moderna vakcinával. 

5004 további háziorvosi praxist jelöltek ki, amelyeknek hat olyan személyt kell találni a regisztrációs lista sorrendjéből kiindulva, akiket a megyei oltópontra szállítanak be, hogy ott Pfizer vakcinát kapjanak. 

Vasárnap, hétfőn és kedden érkeznek majd meg azok a vakcinák, amelyeket a György István által pilot-hétnek, vagyis próbahétnek nevezett jövő heti akció során be fognak adni.

Müller Cecília országos tiszti főorvos azt közölte: jövő hét végéig lezárulhat a Szputnyik V oltóanyag hazai vizsgálata. A kilenc vizsgálati fázisból hetet befejeztek, elmondása szerint mindegyiknek kedvező volt az eredménye. Azt is mondta, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet pénteken engedélyezte a kínai Sinopharm vakcinát Magyarországon. Mindennek a kormány egy csütörtöki rendelettel adott zöld utat. Gulyás Gergely a Kormányinfón jelentette be, hogy minden a világban alkalmazott vakcinát, amivel több mint egymillió embert beoltottak már, veszélyhelyzeti engedéllyel látnak el.

Csak enyhe mellékhatásokról, bőrpírről és izomfájdalomról számolnak be az oltottak, hangsúlyozta Müller Cecília. Ezek elmondása szerint inkább második adag oltás felvétele után jelentkeznek. Minden vakcina hatásossága bőven 70 százalék felett van. Az első oltást követően már elkezd termelődni az ellenanyag koronavírus ellen, de a teljes védettség a második oltást követő nagyjából egy hét után jön létre. Ezért előfordulhat, hogy az első oltás után valaki megbetegszik, akár koronavírusban is. Sem utóbbi esetben, sem más akut megbetegedés esetén nem adják be a második adag vakcinát, csak a gyógyulást követően.