Szegeden és Pécsett megszavazta az egyetem a modellváltást

Szegeden és Pécsett megszavazta az egyetem a modellváltást

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának épülete (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett megszavazta a Pécsi Tudományegyetem szenátusa, hogy alapítványi fenntartásba kerüljön az egyetem. Szegeden is többséget kapott a javaslat. Mindkét egyetem alapítványi fenntartásba kerül a jövőben.

29 igen, 16 nem és 7 tartózkodás mellett a Szegedi Tudományegyetem szenátusa elfogadta az egyetemi modellváltást, így a jövőben alapítványi fenntartásban működnek - erről a Hvg értesült. Szegeden csak az egyetem polgárai kapcsolódhattak be online a közvetítésbe, Pécsett online közvetítették a szenátus ülését.

Míg a Színház-és Filmművészeti Egyetem esetében egyoldalúan döntött a kormány az intézmény alapítványi fenntartásba adásáról, a nagy tudományegyetemknél már a szenátus hozzájárulását szabta feltételként a kormányzat.

A Semmelweis Egyetem Szenátusa csütörtök délután, egyhangúlag döntött az átalakulás mellett. Ugyanez történt január 21-én Debreceni Egyetem szenátusi ülésén, ahol szintén ellenszavazat nélkül határoztak az alapítványi fenntartásba adásról, bár az ellen utólag több oktató tiltakozott, akik indokolatlannak tartották, hogy rendkívüli ülésen, nyilvános előkészítés nélkül döntsön a testület.