Zsíros szerződést hoztak az ünnepek a volt miniszternek

Zsíros szerződést hoztak az ünnepek a volt miniszternek

Fellegi Tamás az egyesült államokbeli bejegyzésű Magyarország Kezdeményezések Alapítvány elnöke, volt nemzeti fejlesztési miniszter kitölti a szavazólapot, mielőtt bedobja szavazatát a szavazóládába a washingtoni magyar nagykövetségen 2014. április 5-én (Fotó: MTI/Pogár Demeter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes állami megbízással gyarapodott Fellegi Tamás – a második Orbán-kormány fejlesztési miniszterének – egyik vállalkozása az év végén. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ugyanis havi bruttó 4,6 millió forintért szerződött a Fellegi Tamás (rész)tulajdonában és vezetése alatt álló EuroAtlantic Tanácsadó és Befektetési Kft.-vel.

Lapunk információi szerint a volt miniszter cége 11 hónap alatt – 2021. november 30-áig – bruttó 51 millió forintért ad tanácsokat a tárcának. Ez azonban nem minden: Palkovics László minisztériuma olyan feladatra szerződött Fellegi kft.-jével, amelynek ügyei január 1-jétől már nem tartoznak az ITM-hez. Így feltétlenül kétségesnek tetszik, hogyan tudja elvégezni a cég a szerződésben rögzített feladatokat.

A birtokunkba került irat szerint az EuroAtlantic Kft. munkájára azért van szükség, mert az innovációs minisztérium fejlesztéspolitikai szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkárságának olyan szakértőkre van szüksége, akik tanácsaikkal segítik a döntéshozatalt az uniós források felhasználásában. Az EuroAtlantic Kft. ráadásul versenytárs nélkül jutott a megrendeléshez, az ITM ugyanis közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül választotta ki a vállalkozást. Sőt, a tárca mástól árajánlatot sem kért. Ezt egyébként a tanácsadásra vonatkozó kivételeket tartalmazó jogszabályokkal magyarázta a minisztérium.

Ennél is érdekesebb azonban az elvégzendő feladat. Ahogy fentebb írtuk, az EuroAtlantic Kft.-vel európai uniós források felhasználásával összefüggő tanácsadásra szerződtek. A hivatkozott jogszabályokból azonban kiderült, hogy a tárca részéről 2020. december 23-án aláírt szerződés és melléklete is olyan jogszabályi pontokkal indokolja a megrendelést, amelyek azóta hatályukat vesztették. Tudniillik, az európai uniós források felhasználásának feladatköre az ITM-től a Gulyás Gergely miniszter által vezetett Miniszterelnökséghez került, az erről szóló kormányrendelet még december elején jelent meg. Az ITM tehát olyan feladatra szerződött 11 hónapra a Fellegi-céggel, amelyért január elsejétől már nem felel.

Ennek alapján megalapozottan vetődik fel a kérdés: milyen tevékenységre fizet ki a tárca 51 millió forintot a volt miniszter kft.-jének? További kérdés lehet az is, hogy mivel a tárca részéről Vartus Gergely fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkár karácsony előtt egy nappal szignálta a szerződést – egy héttel azelőtt, hogy az ITM elveszítette volna az uniós források feletti jogkörét –, vajon mi motiválta az EuroAtlantic Kft.- vel kötött szerződést?

Többek között ezekre is rákérdeztünk Fellegi Tamásnak küldött megkeresésünkben. Az egykori miniszter érdeklődésünket megköszönve azt írta, hogy a kormány tevékenységével kapcsolatos tájékoztatás a Miniszterelnökség feladata, ott érdeklődjünk. Természetesen a tárcának és az ITM-nek is – utóbbinak még az előző héten – elküldtük kérdéseinket, ám egyelőre nem válaszoltak.

Az EuroAtlantic Kft. egyébként korábban is dolgozott a kormánynak. 2016-ban ők kapták meg az azóta több milliárd forintos veszteséggel kimúló Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. izraeli befektetési irodája működtetését havi 2,1 millió forintért.

Az cég tulajdonosi szerkezetén ugyan ebben az évben változtattak, de a vállalat részben továbbra is a Fellegi címére bejegyzett és szintén általa vezetett Willard Partners Zrt.-hez tartozik, a másik tulajdonos (Rocadura Kft.) pedig a Fellegi korábbi kabinetfőnökének tulajdonában áll. Az EuroAtlantic egyébként igen erős évet zárt 2019-ben. Az előző évi eredményéhez képest ugyanis megnégyszerezte az árbevételét.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2018-as megalakulásától 2020 végéig felelt az európai uniós források felhasználásáért. Mivel Palkovics László miniszter széles körű feladatkört vitt, és maga is mérnök, meglepetésként hatott, hogy a stratégiai fontosságú, az uniós források feladatkörét elvonták a tárcától. Az átmenetben alighanem fontos szerepe volt az ezen ügyek felügyeletével megbízott Ágostházy Szabolcs államtitkárnak – Gulyás Gergely miniszter korábbi kabinetfőnökének –, aki októberben került az ITM-be. Ám Ágostházy 3 hónap után ismét a Miniszterelnökségen találta magát az uniós forrásokkal együtt, mivel Orbán Viktor a felzárkóztatási pénzek kezelését a Miniszterelnökséghez rendelte. Ez is része a stratégiai irányzatokat kezelő ITM feladatkörei csökkentésének. Emlékezetes, a 444.hu szerint Palkovics László a hatáskörök megnyirbálása miatt az év végén benyújtotta a lemondását, de a portál szerint Orbán Viktor nem fogadta el. Sőt, a kormányfő sajtófőnöke akkor kacsának nevezte a tárcavezető lemondási szándékáról szóló hírt, miként Palkovics is cáfolta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/5. számában jelent meg január 29-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2021/5. számban? Itt megnézheti!