A teraszok megnyitását sürgetik ellenzéki politikusok

A teraszok megnyitását sürgetik ellenzéki politikusok

Egy maci a felsőcsatári kocsma bejárata fölött (Fotó: Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum elnöke és az MSZP brüsszeli képviselője is az óvatos lazítás mellett érvelt vasárnap. Pedig a miniszterelnök szavaiból úgy tűnik, erre húsvétig nem készül a kormány.

A kormánynak nem fenyegetni, hanem segítenie kellene a vendéglátósokat a teraszok megnyitásával – erről írt a Facebookon Fekete-Győr András. A Momentum elnöke még a kijárási tilalom este 8 órai kezdetének kitolását és pénzbeli támogatást is sürgetett.

Ugyancsak a lazítás mellett érvelt az MSZP-s Ujhelyi István. A szocialista európai parlamenti képviselő is azt közölte, hogy az éttermek esetében mielőbb engedélyezni kellene a teraszok megnyitását és megfelelő asztal-, illetve létszámkorlátozással az újbóli vendégforgalmat. Javaslatai között szerepelt ugyancsak a kijárási tilalom kitolása legalább egy vagy két órával, ezzel párhuzamosan pedig a boltok nyitvatartását is meg lehetne szerinte hosszabbítani.

A kormány legutóbbi döntése értelmében még egy hónapig, vagyis márciusig biztosan maradnak a járvány miatt hozott szigorú korlátozások. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában azt mondta, hogy majd húsvétkor fogjuk magunkat „egy radikálisan más helyzetben” találni, akkorra már több százezer ember megkaphatja az oltást. A kormányfő szerint az lesz az időpont, amikor a nyitás bizonyos kérdései előkerülnek: egyszerre nagyot nyissanak vagy fokozatosan, illetve akik már védettek, azokra más szabályok vonatkozzanak-e.

Az elmúlt időszakban több vendéglátóhely esetében is felmerült, hogy hétfőn a korlátozások ellenére mégis kinyitnának. A kormányfő pénteken már üzent az érintetteknek, hogy ne tegyenek ilyet, vasárnap hajnalra pedig a büntetéseket is szigorították, amely a szabályszegésért járhat. Ennek értelmében fél- vagy akár egy évre is bezárhatják a renitens helyeket, a bírság pedig egymillió forinttól akár ötmillióig is terjedhet.