Ellenzéki pártszövetség: A kormány válságkezelése megbukott

Ellenzéki pártszövetség: A kormány válságkezelése megbukott

Ellenzéki pártvezetők a parlamentben (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét összeültek az együttműködő ellenzéki pártok elnökei – ezt egy közös közleményben tudatták az érintettek, vagyis a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd. A találkozón egyetértettek abban, hogy „a kormány válságkezelése megbukott, mert miközben ezermilliárdokat szórtak el felesleges célokra, több százezer önhibáján kívül bajba jutott embert hagytak cserben”.

Egyúttal számos követelést is megfogalmaztak a kormány felé:

  • Emelje meg az álláskeresési járadék összegét és hosszabbítsa meg az időtartamát
  • Emelje száz százalékra a táppénzét azoknak, akik koronavírus-fertőzés miatt esnek ki a munkából
  • Adjon legalább hetven százalékos bérpótlékot minden olyan szektorban, ahol a vállalkozások bevétele jelentősen csökkent
  • Fizesse ki a szociális dolgozóknak az ötszázezer forintos bérkiegészítést, és teljes egészében kompenzálja az önkormányzatokat a helyi iparűzési adó elvonása miatt.

Az ellenzéki pártok egyúttal kiálltak a – megfogalmazásuk szerint – kormány által össztűz alá vett vidéki tudományegyetemek, s minden más felsőoktatási intézmény autonómiája mellett, illetve elítélték a felsőoktatási intézmények közalapítványi fenntartásba adását. Meg is fogalmaztak egy ígértet, miszerint 2022-ben, a kormányváltás után visszaadják az egyetemek és a főiskolák autonómiáját, valamint garantálják a kormányzattól és a pártpolitikától mentes működésüket.

Közölték azt is, hogy a kormányzati válságkezelés kudarca miatt az emberek most valódi válaszokra és közös megoldásokra várnak, ezért megegyeztek abban, hogy tavasszal a közös programjukat társadalmi vitára bocsátják.