Hadházy Ákos az orosz és kínai vakcináról készült szakértői véleményeket akarja látni

Hadházy Ákos az orosz és kínai vakcináról készült szakértői véleményeket akarja látni

A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közreadott képen egészségügyi dolgozó nézi a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó fecskendőket a cég egyik pekingi üzemében december 25-én. A vakcina inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz. Az oltóanyag feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában. MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz és kínai vakcinák engedélyezési folyamatában a gyógyszerészeti hatóság által felkért külsős szakértői bizottságok üléseinek jegyzőkönyvébe szeretne belenézni Hadházy Ákos – a politikus ezt közösségi oldalán jelentette be. A független parlamenti képviselő ezt már jelezte is az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatójának. Azzal indokolta a kérését, hogy „sajnos több nagyon komoly szakember megerősítette azt a nyugtalanító információt, hogy a kínai és az orosz vakcina engedélyezésének felügyeletére felkért külsős szakértői bizottságnak nagyon komoly és konkrét aggályai voltak”.

Telex és a 444 korábban arról számolt be, hogy a szakértők az elérhető adatok alapján nem javasolták az orosz vakcina engedélyeztetését. A Népszava információi szerint az egyik kifogás az volt, hogy a klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami forgalomba kerülhet, illetve a kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított vakcina nem teljesen egyezik az iratok szerint.

Hadházy Ákos most azt is közölte, hogy ha nem teszik neki lehetővé a betekintést, akkor ő maga – szemben Orbán Viktor véleményével – semmiképpen sem javasolja az orosz vagy a kínai vakcinát. Írása szerint mindkét oltóanyag lehet jó, de amíg az aggályok nem tisztázódnak, „felelős országvezetés esetén nem szabadna elindítani az oltást”.

A kormányzati kommunikáció rendre arról szól, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés túl lassú, ezért fordultak más irányba is, jelen esetben keletre. Már aláírták a szerződést, hogy 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban, Oroszországból pedig 1 millió ember oltására elég vakcinát várunk 3 hónap alatt. Azt is mindig leszögezik, hogy Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.