Győr fideszes polgármestere szerint elképzelhető, hogy hitelfelvételre szorulnak

Győr fideszes polgármestere szerint elképzelhető, hogy hitelfelvételre szorulnak

Dézsi Csaba András (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Győr fideszes polgármestere a kormányt ugyan nem nagyon bírálta az önkormányzatokat érintő hatalmas megvonásokat illetően, az iparűzési adó részleges elvonásának ötletgazdájáról, Parragh László kamarai elnökről viszont lesújtó véleménye van. 

Az Ugytudjuk.hu interjújában Dezső Csaba András győri polgármester a következőket mondja a téma kapcsán: „Értem, hogy ezt az iparkamara vezetője javasolta. Már akkor is elmondtam, hogy szerintem mást is meg kellett volna kérdezni. De ha a gazdasági szereplők ezt kérik, akkor el kell gondolkozni azon, hogy a gazdasági szereplők megfelelő vezetőt választottak-e maguknak Parragh úr személyében. Az, hogy a kormány pedig elfogadja a gazdasági szereplők által választott vezető véleményét, azt úgy hívják, hogy demokrácia.”

Az önkormányzati adóemelés megtiltását viszont helyesli a polgármester, mert például „az építményadó egy olyan adófajta, amit a vállalat akkor is fizet, ha nincs semmilyen bevétele, csak áll ott az épülete. Tehát szerintem a kormány lépése a pandémia szempontjából egy helyes döntés volt.”

A Modern Városok Programban a régi fürdő bővítésével épülő új, élményfürdő kapcsán elmondta, csaknem leállították a beruházást, mert az eredeti elképzelés szerinti helyszín szerinte nem alkalmas a fürdő megépítésére. Azt, hogy miért nőtt 8,5 milliárd forintról 21,3 milliárd forintra a beruházás összege, részben az árvíz elleni védmű megépítésével magyarázta, de továbbra is kiállt véleménye mellett, hogy rossz helyen van a fürdő, ennek ellenére mégis megépítik.

A polgármester arról is beszélt, hogy a szolidaritási adó számításának módja kedvezőtlen a város számára, ez veszélybe sodorhatja a költségvetést, ezért elképzelhető, hogy hitelt kell felvenniük.