Hollandiában az új koronavírusos esetek feléről már a brit mutáció tehet

Hollandiában az új koronavírusos esetek feléről már a brit mutáció tehet

Képünk illusztráció. A Zalaegerszegi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály munkatársa mintát cseppent egy antigén gyorsteszt paneljére a Zala Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási és Rehabilitációs Igazgatási Fõosztály Rehabilitációs Ellátási és Szakértõi Osztályán kialakított vizsgálóban 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre terjed a koronavírus brit változata Hollandiában: két hete még az újonnan feljegyzet esetek harmadáért, a múlt hét folyamán azonban már csaknem a feléért volt felelős az országban – idézte Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter parlamenti beszámolóját a helyi sajtó hétfőn.

A miniszter azt is közölte, hogy a járványterjedést nyomon követő jelentés szerint a brit vírusvariáns legalább 50 százalékkal fertőzőbbnek bizonyul a korábbi vírusnál. A holland kormány a koronavírus-járvány megfékezésére hozott számos rendkívüli intézkedés mellett a járvány harmadik hullámának elkerülése érdekében nemrégiben este fél kilenctől reggel fél ötig tartó kijárási tilalmat léptetett életbe.

Az illetékes holland közegészségügyi hatóság hétfői tájékoztatása szerint folytatódik a járványhelyzet év eleje óta tartó javuló tendenciája. A múlt hét folyamán átlagosan naponta 4284 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. Az adat 19 százalékkal alacsonyabb a megelőző héten feljegyzet számoknál. Kiemelték: vasárnap 3714, hétfőn pedig 3280 új esetet jegyeztek fel. A hétfői esetszám a négy hónapja feljegyzett legalacsonyabb napi adat – közölték.

Kórházban jelenleg 2270 embert ápolnak a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Noha a betegek száma mintegy 50-nel magasabb a vasárnap közölt adatoknál, heti összehasonlításban öt százalékkal kevesebbet, mint múlt héten. Közülük 639-an részesülnek intenzív ellátásban. Számuk mintegy hétszázalékos csökkenést mutat. A járvány következtében a múlt hét folyamán átlagosan naponta 67 ember halt meg, 15 százalékkal kevesebben, mint az előző héten. Az illetékes hatóság hétfőn 27 halálesetről számolt be. A járvány kezdete óta Hollandiában 992 084 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és 14 108 ember halt meg a Covid-19 betegség szövődményekben.

Helyi sajtóbeszámolók szerint a holland rendőrség a hétvégén csaknem 1600 esetben intézkedett a rendkívüli intézkedések megszegőivel szemben és mintegy 980 esetben szabott ki legalább 95 eurós (mintegy 34 ezer forint) bírságot. Információk szerint a holland kormány az általános iskolák újranyitását és a kijárási tilalom feloldását fontolgatja.