Stumpf István szerint sajnálatos az SZFE körül „kölcsönösen gerjesztett” félelem

Stumpf István szerint sajnálatos az SZFE körül „kölcsönösen gerjesztett” félelem

Stumpf István (Fotó: ELTE Alumni/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kormány nem akarja ráerőszakolni az egyetemekre az alapítványi működést, az intézmények maguk dönthetnek erről. Arra is van lehetőségük, ha később meggondolják magukat, visszalépjenek a modellváltástól – nyilatkozta a Népszavának Stumpf István, aki február elsejétől kormánybiztosként koordinálja a felsőoktatási modellváltást.

Szavai szerint azért csak most kapott külön biztost a modellváltás folyamata, mert  a 2019-ben a Budapesti Corvinus Egyetemmel kezdődött változást követően tíz egyetemen indult el a modellváltás, a tapasztalatok pedig most kezdenek előjönni, s ezeket valakinek fel kell dolgozni.

A felvetődött pozitív és a negatív tapasztalatokat elemezve az ő feladata lesz biztosítani, hogy ezek ne okozzanak problémát a jövőben. Szerinte a nagy egyetemek modellváltása sokkal nagyobb léptékű lesz a korábbiakhoz képest, ezért még neki is tájékozódnia kell, ennek érdekében személyesen keresi majd fel a modellváltó intézményeket.

A kormánybiztos a Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE) esetében sajnálatosnak és hibának tartja a „kölcsönösen gerjesztett” félelmet, indulatokat a hallgatók, oktatók, valamint az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma között, szerinte az egyetemek „nem lehetnek politikai csatározások színhelyei”.

Egykori alkotmánybíróként Alkotmányjogi Munkacsoport létrehozását tervezi az alkotmányos problémák elemzésére. Nem gondolja azonban, hogy a modellváltással csökkenne az intézmények autonómiája, mert enélkül egy intézmény nem lehet versenyképes, az pedig senkinek nem áll érdekében, hogy a magyar egyetemek versenyképességét csökkentse.