Államtitkár az SZFE-ügyről: A baloldal egy tisztán szakmai kérdésből rendez politikai szappanoperát

Államtitkár az SZFE-ügyről: A baloldal egy tisztán szakmai kérdésből rendez politikai szappanoperát

A színművészeti egyetem hallgatóinak sajtótájékoztatója az SZFE előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a Színház-és Filmművészeti Egyetemen törvényes keretek között folytatódjék az oktatás, valamint biztosítottak legyenek a hallgatók és a tanárok jogai? – erről kérdezte a DK-s Arató Gergely az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM). A tárcától Schanda Tamás államtitkár válaszolt, aki szerint „a baloldal egy tisztán szakmai kérdésből rendez politikai szappanoperát felhasználva a hallgatókat saját politikai céljaik elérésére”.

Mint Schanda írta, „a kormány az egyetem oktatásszervezési folyamataiba nem kíván beleszólni, mert ezzel megsértené az egyetem autonómiáját. Kérem, ezt felelős politikusként Ön se tegye”. A politikus szerint egyébként az Alaptörvény garantálja a felsőoktatási képzés, kutatás, művészeti tevékenység szabadságát, a szakmai átalakítás pedig erősíti az egyetemi autonómiát.

A napokban a kormánypárti Demokrata hetilap főszerkesztője, Bencsik András úgy fogalmazott az SZFE-ről: „szutykos odú, ahol meglapult ez a büdös, ótvaros szekta”.