Pikó András kezdeményezi Szarka Gábor józsefvárosi kitüntetésének visszavonását

Pikó András kezdeményezi Szarka Gábor józsefvárosi kitüntetésének visszavonását

Pikó András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– (...) előterjesztést nyújtok be a képviselő-testülethez dr. Szarka Gábor „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetésének visszavonására, melyet pontosan tíz évvel ezelőtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem józsefvárosi létrejöttében játszott elévülhetetlen érdemei miatt szavazott meg az akkori képviselő-testület – erről írt közösségi oldalán Pikó András, a nyolcadik kerület polgármestere.

https://www.facebook.com/pikoandraspolgarmester/posts/752145252094234

Pikó döntését azzal indokolta: „2020-ban dr. Szarka Gábor elfogadta a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium felkérését az egyetem kancellári tisztségére, majd ebben a minőségében kulcsszerepet vállalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának törvényességi szempontból is megkérdőjelezhető felszámolásában, a tiltakozó hallgatók jogainak korlátozásában és fenyegetésében, majd a Józsefvárosban működő intézmény különböző helyszínekre való széttelepítésében”.

A polgármester úgy véli, az SZFE-nek otthont adó önkormányzatként kötelességük, hogy minden a rendelkezésünkre álló eszközzel jelezzük, hogy ez a rombolás elfogadhatatlan és Józsefvároshoz méltatlan. Arra is kitért, a Szarka kitüntetésének visszavonásáról szóló határozati javaslatot a járványügyi veszélyhelyzet feloldását követő első rendes ülésén vitatja meg a Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete.

Nemrégiben Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester jelezte: kirúgta egy helyi intézmény igazgatóját, mert oktatói feladatot vállalt az SZFE-n, miközben szerződése szerint ezt nem tehette volna meg a kerület beleegyezése nélkül.