Dobrev Klára nem cáfolta, hogy miniszterelnök-jelöltként indulna az előválasztáson

Dobrev Klára nem cáfolta, hogy miniszterelnök-jelöltként indulna az előválasztáson

Dobrev Klára (Fotó: Demokratikus Koalíció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes és kissé provokatív mondattal kezdte Rónai Egon, az ATV műsorvezetője a Dobrev Klárával folytatott beszélgetés második felét, miszerint a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltjével beszélgetnek. A DK európai parlamenti képviselője egyébként az Egyenes beszéd című műsorban értékelte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délelőtti gazdasági évnyitó beszédét.

Rónai Egon kijelentése ellen Dobrev Klára nem tiltakozott, és amikor a műsor legvégén ismét előkerült a téma, elmondta: nagyszerűnek tartja, hogy az ellenzéki pártok túlléptek a saját árnyékukon, folyamatosan egyeztetnek egy közös kampányról és kormányzásról, illetve közösen indulnak a választáson. Majd hozzátette, amikor eldől, hogy mikor lesz a képviselői, illetve miniszterelnök-jelölti előválasztás, akkor kell mindenkinek színt vallani és dönteni. A műsorvezető erre mosolyogva azt válaszolta, „akkor értjük mindannyian”. 

A politikus arról is beszélt, hogy az Orbán-kormánynak volna lehetősége arra, hogy segítsen a vállalkozóknak, munkavállalóknak, de nem erre használja a rendelkezésre álló forrásokat. Hozzátette, az elmúlt tíz évben a kormány „brutálisan” növelte a különbséget a legszegényebbek és a leggazdagabbak között.

– Ma Orbán Viktor bejelentette, hogy nem volt válságkezelés és nem segített az embereknek, és nem is lesz. Megint mit ajánlott fel? Adósodjanak el a vállalkozók és az emberek – fogalmazott a politikus. Szerinte Orbán munkaalapú társadalma azt jelenti a gyakorlatban, hogy „akinek jól megy, azt támogatják, a többi meg éljen meg”.

Dobrev Klára úgy fogalmazott, „Orbán Viktor elveszítette a kontrollt a saját kormányzása fölött... nem tud és attól félek, nem is érdekelte soha a kormányzás.”

„Egy miniszterelnöknek az a feladata, hogy adjon elég hitet ahhoz, hogy a közös ügyeinket és dolgainkat minél jobban tudjuk megoldani”. Mint hozzátette, a hétköznapok világában nem olyan megosztott a magyar nép, mint amilyennek most tűnik.

Mint többször megírtuk, az együttműködő ellenzéki pártok (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP és a Párbeszéd) abban már megállapodtak, hogy előválasztással döntenek a közös miniszterelnök-jelöltről. Ennek részletei azonban még nem ismertek, így az sem, hogy egyáltalán mikor tartanák.

Ráadásul az sem világos, hogy a koronavírus-járvány és az annak nyomán bevezetett korlátozások mennyiben befolyásolják a folyamatot. Mindenesetre jelentkezők már vannak. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere ringbe száll a posztért, ahogy bejelentkezett már az Új Világ Néppárt elnökeként az egykori tudományos akadémiai elnök, Pálinkás József is. Legutóbb Jakab Péter, a Jobbik elnöke jelentette be, hogy ő is megméreti magát. Sokan arra várnak, hogy Karácsony Gergely is deklarálja szándékát, hogy elindul az előválasztáson. A főpolgármester ugyanakkor egyelőre hárítja ezt a témát.