Róna Péter: Régóta feszülhet az ellentét a jegybankelnök és a kormányfő között

Róna Péter: Régóta feszülhet az ellentét a jegybankelnök és a kormányfő között

Orbán Viktor és Matolcsy György a 16+1 Jegybankelnöki Találkozón a budai Várban 2018. november 9-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor világában igaz, amit egykor a kommunista Rákosi Mátyás mondott, vagyis hogy „aki nincs velünk, az ellenünk van”. Ez a hozzáállás megakadályozza, hogy viták által lépjünk előre, mert nem is kerülhet sor vitákra, a jelek szerint ugyanis a miniszterelnök mindig mindent jobban tud, így nincs helye az egészséges vitáknak sem –  nyilatkozta a Magyar Hangnak Róna Péter közgazdász. Az Oxfordi Egyetem oktatóját arról kérdeztük, miként vélekedik arról, hogy a szokásokkal ellentétben nem volt jelen a miniszterelnöki évnyitón Matolcsy György jegybankelnök.

– Egy normális világban teljesen természetes, hogy a jegybank és a pénzügyminisztérium között ellentét van, hiszen más a feladatuk. A különböző álláspontokat harmonizálni kellene, hiszen ezek a viták visznek előre, Orbán Viktor viszont erre nem hajlandó, pedig a különböző vélemények meghallgatásával, majd a viták, nézeteltérések lezárásával mutathatná, merre is akar továbbhaladni – tette hozzá. 

– A jelek szerint a jegybank sok mindent másként lát, mint a miniszterelnök, és biztos vagyok benne, hogy ezt a jegybankelnök zárt ajtók mögött már többször kifejtette. Miután nem érkezett reakció, akkor fordult a nyilvánossághoz, legutóbb a „A siker nyelve” című írásában, amely értékes gondolatokat tartalmaz az ország jövőjéről, még ha lehet is vitatkozni egyes elképzeléseivel.

– Éppen ez lenne a lényeg, olyan jövőképet kialakítani az országnak, amelyet mindenkinek a véleményét meghallgatva közösen alakítunk ki. Orbán Viktor azonban egyre kevésbé hajlandó másokat meghallgatni, csak a saját véleménye érdekli, azt akarja minden körülmények között érvényesíteni – fejtegette Róna Péter.

– Miniszterelnökként egyébként is neki nem személyekben kellene gondolkodni, hanem intézményekben. Ez esetben nem Matolcsy Györgyöt kellett volna meghívni az évnyitó beszédre, mint eddig minden évben, hanem a Magyar Nemzeti Bank elnökét. Annak a jegybanknak az elnökét, amelynek szakértői – bár időnként lehet vitatkozni egyes elemzésekkel, intézkedéseikkel – nagyon értékes munkát végez.

Orbán feladata az lenne, hogy hitelesítse ezt a munkát, még ha nem is ért vele mindenben egyet. Sajnálatos, hogy az egypólusú gondolkodás hiányosságai okozta károk az országot sújtják.