Orbán Viktor: Az orosz vakcinával kapcsolatos bizalmatlanságot majd az idő megoldja

Orbán Viktor: Az orosz vakcinával kapcsolatos bizalmatlanságot majd az idő megoldja

Orbán Viktor magyar (j) és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b) kezet fog közös sajtótájékoztatójuk előtt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. február 5-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus elleni oltóanyag nem politikai, hanem biztonsági kérdés, így a vakcina származási helye sem tehető politikai kérdéssé – hangoztatta Andrej Babis cseh kormányfő pénteken Budapesten, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt.

A cseh politikus a közös sajtótájékoztatón kijelentette: a legjobb oltóanyag az, amelyik biztonságos és azonnal rendelkezésre áll.

Beszámolt arról, hogy részletes tájékoztatást kapott a magyar víruskezelésről és arról is, hogyan zajlik Magyarországon azon vakcinák engedélyezése, amelyek használatát az Európai Unió még nem hagyta jóvá.

Orbán Viktor a tárgyalás után hangsúlyozta, a gyorsaság legfontosabb a koronavírus elleni vakcina beszerzésében. – Aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít – fogalmazott a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ezért nem lehet Brüsszelre várni, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú.

– Tanulni akarunk egymástól, hogy hogyan tudjuk felgyorsítani a vakcinabeszerzést – mondta a kormányfő, miután megosztotta cseh hivatali partnerével az orosz és a kínai vakcina beszerzésével kapcsolatos magyar tapasztalatokat.

Arról is beszélt, hogy a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) gazdasági értelemben nagyon jól jöhetnek ki a járvány okozta megpróbáltatásból, és a korábbiaknál is gyorsabban csökkenthetik „azt a lemaradást, amit a történelem ránk mért”.

A miniszterelnök jelezte, hogy Szerbiában már tömegesen alkalmazzák a kínai és az orosz oltóanyagot, ezért megosztották a Szerbián keresztül gyűjtött tapasztalatokat is.

Érdekes megjegyzést tett a lazítás ütemezéséről is: „Így lesz ez most a nyitásnál is. Március elejétől szeretnénk már lazítani, ha a Jóisten megengedi, és nem romlanak a számok, akkor ezt egy konzultáció előzi meg, egy lépésben történjen-e ez, több lépésben, mindenkire kiterjedjen, vagy csak bizonyos körre terjedjen ki. Van számos fontos kérdés, amiket február közepétől március elejéig meg tudunk beszélni, és március elején már hozhatunk új döntéseket.”

A nyitásról szólva a magyar miniszterelnök elmondta, hogy egy újabb, február közepétől március elejéig tartó konzultáción kérdezik majd meg az embereket például arról, hogy egy vagy több lépésben történjen-e a nyitás, mindenkire kiterjedjen vagy csak egy bizonyos körre.
    
Orbán Viktor a gyorsaság kapcsán hangsúlyozta, Andrej Babissal szemben van egy előnye, az, hogy neki nem koalíciós kormányt kell vezetnie, így a döntéshozatal gördülékeny lehet.

Csehországról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta: Csehországnak van egy nimbusza Magyarországon, Andrej Babis miniszterelnökről pedig mindenki tudja, hogy Európa legjobb pénzügyminisztere volt. A jó magyar-cseh kapcsolat a Csehországban élő 15 ezer magyar szempontjából is fontos – tette hozzá. Arra is kitért, hogy Csehországban a legalacsonyabb a munkanélküliség Európában, őt követi Németország, majd Magyarország a harmadik a sorban.

Méltatta továbbá a cseh demográfiai helyzetet, azt, hogy – Magyarországgal ellentétben – Csehországban az elmúlt 20-30 évben több mint félmillióval nőtt a cseh állampolgárok száma.

Orbán Viktor kérdésre arról is beszélt, hogy most vakcinát kell szerezni, és nem most kell megvitatni azt a kérdést, hogy lehetett volna-e jobban, gyorsabban vagy másképpen tenni ezt az unióban. Hozzátette, nem érdemes sem a vakcina, sem a védekezés kérdését átpolitizálni. Az orosz vakcinát firtató felvetésre a kormányfő azt felelte: az ezzel kapcsolatos bizalmatlanságot majd az idő megoldja.

– Minden nap azon dolgozunk, hogy újabb és újabb adagokat szerezzünk bárhonnan is, olyan vakcinát, amely kiállja a magyar biztonsági előírások próbáját – jelentette ki a magyar miniszterelnök.